Francuska, Nowe miejsce, Restauracje, Śródmieście
Skomentuj

Flambeeria

Tarte flambée (zwane także flammekueche) to tradycyjne alzackie danie na bazie ręcznie wałkowanego cienkiego ciasta chlebowego, wypiekanego w piecu opalanym drewnem. W wersji klasycznej występuje z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany. Nazwa oznacza “pieczone w ogniu” i wynika z tego, że podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodzą do brzegów ciasta i pozłacają je. Tarte flambée występuje również z innymi składnikami. Pierwsze miejsce w Warszawie poświęcone tarte flambée nazywa się Flambeeria i powstało dwa tygodnie temu na Hożej (wejście od E. Plater).

Flambeeria otworzyła się w miejscu po zamkniętym Bon Vivant. Poprzednik przetrwał tu zaledwie kilka miesięcy, bardzo mnie więc interesowało kto podjął wyzwanie lokalizacji, która już raz nie przyniosła szczęścia. Okazuje się, że w wystroju nie zmieniło się tu zbyt wiele. Ciągle jest surowo, minimalistycznie z piękną czarno – białą posadzką, elementami drewna i nowoczesnego oświetlenia.

Flambeeria

Flambeeria

Zupełnie jednak zmienił się charakter miejsca. Flambeeria oferuje prawie wyłącznie tarte flambée, poza nią w menu są jeszcze tylko dwie sałatki. Tarte flambée serwowana jest tu w wersji klasycznej alzackiej, czyli z cebulą, boczkiem i crème fraîche, ale także w wariantach odbiegających od standardu. Np. z chorizo, crème fraîche, krewetkami, rukolą i papryką chili albo z plastrami cukinii, crème fraîche, kozim serem i rukolą oraz w kilku innych wariantach, łącznie ze słodkim crème fraîche, jabłka, cynamon i brązowy cukier.

Flambeeria Menu

Flambeeria: Menu

Zaczynam jednak od jednej z dwóch dostępnych tu sałatek. Roszponka, młody szpinak, ser kozi, pomarańcza, płatki migdałowe, oliwa z oliwek, skórka z pomarańczy, sok z pomarańczy, sok z cytryny, musztarda francuska (19zł) Jest ultra lekka i prawdziwie minimalistyczna. Bardzo proste smaki, ale nie sposób ich nie docenić. Szczególnie przyjemny jest dressing z sokiem z pomarańczy, cytryny i musztardą. Przyjemna sałatka.

Flambeeria Sałatka

Flambeeria: Sałatka

Tarte flambée z crème fraîche, gorgonzolą, świeżą gruszką i kwiatami lawendy (23zł) to cieniuteńko rozwałkowane ciasto, posmarowane crème fraîche. Dodatki gorgonzoli i świeżej gruszki są oczywiste, nad ich zestawieniem nie ma więc powodu się rozwodzić. Kwiaty lawendy zaginęły. Bardzo smaczne jest cieniuteńkie ciasto mocniej wypieczone na brzegach, na szczęście nie powoduje we mnie skojarzeń z pizzą, czego bardzo się bałam. To przyjemne danie, czekam jednak z niecierpliwością na nieco bardziej kreatywne kompozycje. Miejsce zapowiada, że menu będzie się często zmieniać.

Flambeeria Tarte Flambee z gorgonzolą

Flambeeria: Tarte flambée z crème fraîche, gorgonzolą i świeżą gruszką

Uwagi mam dwie. W miejscu z daniem alzackim w roli głównej brakuje alzackiego wina. Do mojej tarte flambée genialnie pasowałby jakiś alzacki Gewurztraminer z sporym cukrem resztkowym. Flambeeria stawia jednak na wina musujące, chwali się, że jest jedynym miejscem w Warszawie podającym Glerę. Przyjmuję ten argument, ale ciągle nie rozumiem, czemu jedno wyklucza drugie, skoro wina białe niemusujące (z tym, że włoskie) w karcie występują.  Uwaga druga dotyczy cydru, który jest w karcie, ale jest to popularny, wszędzie dostępny cydr Green Mill Cider. Fajniejszy byłby któryś z cydrów od małych producentów, np. Ignaców.

Flambeeria Wnętrze

Flambeeria

Jest coś klimatycznego w tej Flambeerii, ma jakiś rodzaj uroku, którego Bon Vivant był kompletnie pozbawiony. Nie wiem, czy to alzackie duchy, czy piec opalany drewnem, ale coś w tym miejscu jest, co mnie skłania do powrotu. Sprawdźcie, ciekawa jestem czy tarte flambée przyjmie się w Warszawie.

Flambeeria, ul. Hoża 61 (wejście od E. Plater), Warszawa, tel. 730 267 772

Po więcej zdjęć z Flambeeri zapraszam na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Zachęcam do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *