Kultura
Skomentuj

Najlepszy kucharz świata

Bocuse d’Or to niezwykle prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny. Odbywa się co dwa lata, a selekcja uczestników finału jest wieloetapowa. Konkurs jest odzwierciedleniem najnowszych trendów w nowoczesnej kuchni. Wymaga żmudnych przygotowań, wygrywają go szefowie kuchni prezentujący najwyższy poziom. W skład jury konkursu wchodzą największe gwiazdy gastronomii takie jak Thomas Keller.

Rasmus Kofoed to szef kuchni i współwłaściciel restauracji Geranium w Kopenhadze. Zanim stał się właścicielem swojego własnego miejsca, pracował w kilku bardzo dobrych restauracjach, nagradzanych gwiazdkami Michelin. Rasmus Kofoed startował w konkursie  Bocuse d’Or w latach 2005 i 2007, zdobywając odpowiednio brązowy i srebrny medal. Poznajemy go w momencie, kiedy po raz trzeci wygrał duńskie eliminacje tego konkursu i jako pierwszy z szefów w historii bierze udział w Bocuse d’Or po raz trzeci.

Rasmus Kofoed przygotowuje jedno ze swoich dań w restauracji Geranium 

Film Najlepszy Kucharz Świata opowiada w dużym skrócie historię przygotowań do Bocuse d’Or. W dużym skrócie, bo kucharze przygotowują się miesiącami, a film trwa zaledwie 40 minut. Twórcy filmu robią to jednak tak umiejętnie, że jesteśmy w stanie sobie wyobrazić ogrom pracy włożonej w start w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie.

Moją uwagę zwróciły dwa elementy. Jak niesamowicie prawnie obwarowany jest ten konkurs, ile w nim drobnych szczegółów pozornie nie mających nic wspólnego z ideą gotowania. Przykładowo pomocnik kucharza może być w wieku do 23 lat. Dlaczego akurat tyle? Drugi element, to element szczęścia. Prezentacja finałowa polega na przygotowaniu 12 porcji i misternym ustawieniu ich na ogromnej tacy. Oceniana jest również prezentacja dań. Tacę tę przenosi się później do stolika jurorskiego. Ile trzeba mieć szczęścia, żeby nic się tam nie wywróciło, nie poprzestawiało, nie wylało itd. Drobiazgi, które decydują o wygranej, a z samą sztuką kulinarną nie mają nic wspólnego.

Film znakomicie buduje emocje. Jeśli widz wcześniej nie popsuł sobie zabawy i nie sprawdził tej historii, emocjonuje się tak, jakby konkurs odbywał się właśnie teraz, jakby kolejne ekipy zmagały się ze sobą w tej chwili. Jestem przekonana, że nakręcenie filmu fabularnego o Bocuse d’Or byłoby skazane na sukces.

Bardzo Wam polecam. Najlepszy Kucharz Świata był pokazywany w ramach Kuchnia+ Food Film Fest, będzie więc – jak deklaruje Kuchnia+ – można go zobaczyć na łamach tego kanału telewizyjnego w nadchodzących miesiącach. Czy Rasmus Kofoed został najlepszym kucharzem świata? Warto to zobaczyć.

Najlepszy Kucharz Świata (The World’s Finest Chef), film dokumentalny, reż. Rasmus Dinesen, prod. Dania, 2011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *