O Froblogu
Froblog to blog kulinarno – kulturalny. Powstał jako notatnik moich wrażeń kilkanaście lat temu. Teraz służy też innym, szukającym w sieci niezależnych opinii o restauracjach. Przez pierwsze lata Froblog był pełen opinii także o filmach, książkach, czy spektaklach teatralnych, z czasem coraz bardziej koncentruje się na tematach, wydarzeniach i podróżach kulinarnych. To blog o przyjemnych stronach życia. Dzielę się tu moimi wrażeniami, często bardzo indywidualnymi, zawsze bardzo niezależnymi. Potrafię być bezlitosna, jeśli coś mi się nie podoba lub nie smakuje. Umiem też się bez końca zachwycać, jeśli coś mnie wzruszy. Moje reakcje są autentycznie moje, nikt nie wpływa na moje opinie. Od lipca 2016 oceniam restauracje w 20-punktowej skali wg mojego autorskiego systemu oceny restauracji.
O mnie
Mam na imię Joanna. Od dłuższego czasu mieszkam w Warszawie. Pracuję dużo i ciężko, w branży nie mającej nic wspólnego z tematyką Frobloga. Tu odreagowuję codzienny stres i przejawiam hedonistyczny stosunek do życia.
Nie gotuję. Wyszłam ze swojej kuchni, kiedy moje umiejętności kucharskie przestały nadążać za wyczulonym smakiem. Dlatego zwykle odwiedzam kilka restauracji i knajpek tygodniowo. Opisuję wybrane. Amatorski, lecz przyzwoity aparat fotograficzny kupiłam kilka lat temu, od tego czasu uwieczniam na zdjęciach to, czego doświadczam. Moje fotografie są bardziej dokumentacją niż sztuką, staram się jednak, by były poprawne.
Od 2012 jestem współwłaścicielką (wspólnie z Restaurantica.pl) WarsawFoodie – magazyn internetowy o wszystkim, co warto wiedzieć o jedzeniu w Warszawie: www.WarsawFoodie.pl Od 2018 jestem także współwłaścicielką analogicznego krakowskiego serwisu www.KrakowFoodie.pl
Jako autor artykułów kulinarnych współpracowałam i współpracuję z różnymi mediami m.in. z magazynem Food Service przygotowując przez kilka lat “Oko na koncepty” opisujące interesujące koncepty gastronomiczne, z Magazynem USTA, z Magazynem Stołecznym Gazety Wyborczej, a także z polską edycją Elle i Esquire.
W czerwcu 2016 skończyłam podyplomowe Food Studies na SWPS i obroniłam pracę dyplomową pt. “Punkty zwrotne rozwoju gastronomii europejskiej – od Escoffiera do współczesności”.
Kontakt
Zapraszam do kontaktu na Stronie Frobloga na Facebooku www.facebook.com/Froblog, a także e-mailowo pod adresem Froblog.Email@gmail.com
Froblog w sieci
Zapraszam na fanpage, Google+, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: