Wszystkie wpisy z: Wydarzenia kulinarne

Po co komu sztućce z futerkiem, czyli innowacyjność w gastronomii

Czym jest innowacyjność w gastronomii? Po co komu sztućce z futerkiem? Czy restauracja ma być dochodowa czy innowacyjna? Co jest innowacyjnego w serwowaniu śniadań? Czy bilety do restauracji staną się wkrótce standardem i czy to samo jedzenie będzie droższe w sobotę niż w poniedziałek? O innowacjach w gastronomii rozmawialiśmy niedawno w ramach kolacyjnych spotkań dyskusyjnych MADE Travel FOR Liebherr. Kolacja z zaproszonymi gośćmi odbyła się w restauracji Koneser Grill w Centrum Praskim Koneser. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Dinner with a view: Rzeka

Był ogień, była rzeka i było troje szefów kuchni: Ewa Malika Szyc Juchnowicz (Malika), Witek Iwański (Aruana) i Ana Roš (Hisa Franco). Tak, ta sama Ana Roš, którą zobaczycie w drugiej serii Chef’s Table.  Było też dwanaście dań przygotowanych siedmioma różnymi technikami gotowania na ogniu. Wszystko odbyło się na plaży hotelu Narvil w ramach pierwszego spotkania Dinner with a view. Przy stole usiadło czterdzieści osób. Zobaczcie jak było. Był ogień. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Kolacja na cztery ręce: Martin Gimenez Castro SALTO i German Martitegui TEGUI

W sobotni wieczór restauracja Salto zorganizowała Kolację na cztery ręce. Martin Gimenez Castro, tutejszy szef kuchni gotował wspólnie z Germanem Martitegui z argentyńskiej restauracji TEGUI. Szefowie kuchni przedstawili smaki współczesnej kuchni argentyńskiej przy okazji Światowych Dni Malbec. Restauracja TEGUI to aktualnie siódma najlepsza restauracja Ameryki Południowej według rankingu 50 best by S. Pellegrino 2015, a German Martitegui – według tego samego źródła – to najlepszy szef kuchni w Argentynie. Zapraszam na relację zdjęciową z tego wydarzenia i kilka zdań komentarza. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Warsaw Insider: The Best of Warsaw 2015

Po raz czwarty już miałam ogromną przyjemność zasiadać w jury plebiscytu The Best of Warsaw 2015 organizowanego przez magazyn Warsaw Insider. W tym roku w gronie jurorów znaleźli się również Małgosia Minta, Agata Michalak, Marta Glinka oraz Alex Weber i Kevin Demaria z Warsaw Insidera. Jak co roku głosowaliśmy w systemie punktowym przydzielając nominowanym w danej kategorii od 1 do 5 punktów. Wcześniej oczywiście intensywnie dyskutowaliśmy, żarliwie broniliśmy swoich kandydatów, sporo jedliśmy i trochę piliśmy wina. Wiadomo, takie jury to zadanie dla wytrzymałych 🙂 Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Żółty przewodnik czyli Gault&Millau Polska 2016

Jak pewnie wiecie, bo trudno było tego wydarzenia nie zauważyć, w niedzielę odbyła się Gala Żółtego Przewodnika Gaullt&Millau Polska 2016. Po raz drugi (debiut miał miejsce w zeszłym roku) rozdano nagrody najlepszym – w opinii inspektorów – szefom kuchni z Polski. Żółty przewodnik opisuje 390 restauracji w całej Polsce, na sali było obecnych kilkuset szefów kuchni. Niektórzy się śmiali, że tego dnia naprawdę nie miał kto gotować w restauracjach. Ponieważ przyglądam się przewodnikowi od samego początku, a Froblog objął patronat medialny nad regionalnymi imprezami Gaullt&Millau w tym roku, pozwolę sobie na kilka zdań komentarza. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Gault & Millau Tour 2015 Poznań

Jak być może pamiętacie, dwa tygodnie temu pisałam o pierwszym polskim regionalnym spotkaniu Gault & Millau Tour, które odbyło się w Warszawie. Froblog objął patronatem wszystkie cztery regionalne spotkania organizowane przez żółty przewodnik. Dziś w Poznaniu w restauracji Concordia Taste odbył się drugi tour, tym razem obejmujący Wielkopolskę i Dolny Śląsk. Przed nami jeszcze tegoroczne spotkania w Krakowie i Trójmieście. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa

Dziś w restauracji Concept 13 odbył się pierwszy polski regionalny Gault & Millau Tour 2015 Warszawa. Spotkania żółtego przewodnika mają na celu integrację środowiska, a także wyróżnienie szefów kuchni w regionie. Na potrzeby tych spotkań Polska została umownie podzielona na cztery regiony. Dzisiejszy warszawski zlot najlepszych szefów kuchni obejmował województwa mazowieckie, łódzkie i lubelskie. Następny będzie miał miejsce 29 czerwca w Poznaniu, a kolejne we wrześniu w Krakowie i w Trójmieście. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Food Think Tank: Ziemia i Woda

Granice. Linie określające terytorium. Food Think Tank i jego wydarzenie „Ziemia i Woda” jest dla mnie o przełamywaniu granic. Terytorium była tu strefa komfortu zarówno szefów kuchni, jak i gości. Jak wiadomo, dopiero, kiedy przekroczymy granice swojej strefy komfortu, mamy szansę na kreatywność, mamy też szansę się czegoś nauczyć. Nowych smaków, nowych sposobów przygotowywania dań, nowych obszarów współpracy np. z ceramikami, nowych produktów, nowych (albo starych lecz zapomnianych) technik… W środę w zeszłym tygodniu w Milejowicach pod Wrocławiem odbyła się kolacja Ziemia i Woda. Zaproszono 30 osób z całej Polski, by wzięły udział w finale wydarzenia przygotowywanego przez kilka miesięcy, które zaczęło się od niczego. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

La Rotisserie Prosto z targu: relacja zdjęciowa

W zeszłym tygodniu ruszył nowy koncept La Rotisserie Prosto z targu. W ramach tej propozycji, codziennie od poniedziałku do soboty w godzinach 12:00 – 17:00 goście mogą wybrać dwa lub trzy dania z pięcio-daniowego menu przygotowanego przez Pawła Oszczyka, szefa kuchni La Rotisserie. Dwa dania kosztują 78zł, a trzy 88zł. W zmieniającym się co tydzień menu zawsze znajdziemy przystawkę, zupę, danie główne rybne, danie główne mięsne i deser. Można wybrać dowolne propozycje – nawet dwa dania główne. Na zaproszenie La Rotisserie miałam zaszczyt skosztować wszystkich pięciu dań. Zapraszam na relację zdjęciową. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Trzy Znaki Smaku: Lubelszczyzna

W wyjątkowej scenerii dziedzińca pięknego renesansowego Zamku w Janowcu, przy bezbłędnej pogodzie i w znakomitym towarzystwie zjadłam ostatnio mistrzowską kolację przygotowaną przez szefów kuchni z różnych miast Polski. Wyjazd na Lubelszczyznę i kolacja odbywały się w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku. Jej zadaniem jest promowanie systemu oznaczeń unijnych, służących ochronie produktów regionalnych i tradycyjnych. Pisałam już o niej kiedyś, kiedy zachwyciłam się suską sechlońską (ChOG) i karpiem zatorskim (ChNP). Dziś po krótce o zachwytach kolacją i produktami regionalnymi z Lubelszczyzny. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *