Wszystkie wpisy z: Polska

Ocena: 15/20

Czy wrócę? TAK

Kafe Zielony Niedźwiedź Lato 2016

Kafe Zielony Niedźwiedź kilka miesięcy temu zmienił szefa kuchni. „Telewizyjnego” szefa Sebastiana Olmę zastąpił Wojciech Deres – człowiek do tej pory drugiego planu. Są tacy, którzy twierdzą, że szef kuchni w tym miejscu nie ma znaczenia, bo całością i tak dowodzi Zbigniew Kmieć. Nie zgadza się z tym zdaniem, różnice są widoczne. Tym razem zmiana jest prosta – dania straciły na wyglądzie, ale zyskały na smaku. Dla mnie to zmiana na lepsze.

Kuchnia Otwarta

Miasteczko Wilanów nie jest najszczęśliwszą lokalizacją dla restauracji. Z miejsc, które funkcjonowały tu dwa lata temu, większość się zamknęła. I to większość zdecydowana. Kilka miesięcy temu, na obrzeżu Miasteczka, na rogu Klimczaka i Przyczółkowej, powstało jednak centrum Royal Wilanów. Pisałam już o Naturel, mieszczącej się w tym budynku, a dziś o kolejnej otwartej tu restauracji. Właściwie o otwartej kuchni. Kuchnia Otwarta tak nazywa się to miejsce.

Królowa gęsiny: Agata Wojda

Zdarzyło mi się czas jakiś temu pójść do jednego z nowych miejsc z grupą ludzi, wśród których była Agata Wojda – szefowa kuchni Opasłego Tomu. Wszyscy usiedliśmy przy większym stole i zamówiliśmy dania. Po przekazaniu zamówień na kuchnię, Agata wstała i podeszła do otwartej kuchni przyjrzeć się, jak nieznani jej kucharze przygotowują nasze dania. Po chwili zaprosili ją do kuchni, a jeden do drugiego powiedział „Wiesz kto to jest? Królowa gęsiny”. 🙂

Dom Wódki

Odwiedzający Warszawę obcokrajowcy często trafiają na mojego bloga i proszą o polecenie im restauracji. Zwykle chodzi im o miejsce z dobrą polską kuchnią, bo jeśli odwiedzają nas, to chcieliby skosztować czegoś specjalnie stąd. Międzynarodowej kuchni można przecież skosztować wszędzie. Mam z takim poleceniem duży problem, bo polskich restauracji z dobrą kuchnią ciągle jest niewiele. Można je policzyć na palcach jednej ręki. Wygląda jednak na to, że właśnie pojawiła się nowa, bardzo ciekawa polska kuchnia. Dom Wódki przy Placu Teatralnym.

Perłowa Bistro

Perłowa Bistro to zupełnie nowe miejsce na Brackiej, nawet jeszcze oficjalnie nie otwarte. Nie wyróżnia się nazwą, powiedziałabym, że nazwa umknie Wam w tłumie. Nie brzmi ani nowocześnie, ani interesująco, ani nawet pretensjonalnie. Po prostu nazwa taka jak setki innych. Ale jeśli się okaże, że Perłowa to multitap Browarów Lubelskich Perła, nazwa zaczyna nabierać innego kontekstu. Jeśli jeszcze dodać, że kuchnia jest prosta, polska, sezonowa i wokół piwa zbudowana, zaczyna brzmieć naprawdę interesująco.

ZEST by Kibart

Po dość długim czasie odwiedzania miejsc znanych i lubianych, wreszcie pootwierało się trochę nowości. Dopiero co pisałam o Tapage na Placu Zbawiciela, a już w sobotę wybrałam się do kolejnego nowego miejsca ZEST by Kibart. Restauracja otwarta została kilka dni temu na Ochocie przez Pawła Kibarta, znanego szerszej publiczności z programu Top Chef, a nieco węższej publiczności również z szefowania kuchni w klubie Sinnet. Zupełnie nie wiedziałam, czego się spodziewać po tym miejscu. Poprzednie moje doświadczenia z kuchnią jego autorstwa nie należały do dobrych.

Magiel Cafe

Magiel Cafe. Miejsce czynne od ośmiu lat w okolicy, gdzie dziś otwierają swoje restauracje Mielżyński, Sowa czy Polan, ale gdzie jeszcze dwa-trzy lata temu była kompletna pustynia kulinarna. W tym sensie Magiel Cafe był prekursorem wiary w kulinarny rozwój Dolnego Mokotowa. Temu miejscu należy się więc wielki szacunek, również za to, że utrzymuje się jako część warszawskiej gastronomii od tylu lat. Nie jest to łatwe zadanie. Dawno mnie tu nie było, choć mieszkam niedaleko. W ostatnią sobotę poczułam chęć odwiedzenia tego miejsca. Wielką.

Flesz: Mała Polana Smaków

Mam ją blisko. Ale byłam dopiero drugi raz. Tak wyszło, sporo się ostatnio działo i mało było czasu. Jednak świadomość, że mogę sobie tu przyjechać choćby na lunch, jest fantastyczna. Mała Polana Smaków – autorska restauracja Andrzeja Polana – ciągle jeszcze zaprasza na zimowe menu, bo też i ciągle jeszcze mamy zimę. Jednak w najbliższym czasie to się będzie zmieniać. Zarówno pogodowo, jak i kulinarnie. Sądzę, że wiosna w tym miejscu będzie bardzo smaczna i atrakcyjna widokowo. Sąsiedztwo parku za oknem z pewnością przyciągnie wiele osób. Nie mogę się doczekać. Tymczasem jednak skrótowo, fleszowo, ale ciągle o zimie.

Mała Polana Smaków

Polska bezpretensjonalna kuchnia z autorskimi elementami. Jeśli mnie ktoś spyta, jakiej restauracji brakuje w Warszawie, to tak właśnie odpowiadam. Polskie dania, niekoniecznie w klasycznej formie, być może nieco zakręcone, ale bez molekularnych ekstrawagancji. Restaurację tego typu otworzył właśnie Andrzej Polan. Jest polska, jest autorska, jest niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Mała Polana Smaków. Bezlitośnie (dla restauracji) odwiedzałam ją drugiego dnia po otwarciu, ale znam już na tyle Andrzeja Polana, by wiedzieć, że – jeśli w ogóle – to wystąpią co najwyżej małe niedociągnięcia.