Wszystkie wpisy z: Fotorelacje

Chłodna 15 by Wilamowski

Chłodna 15. Kiedy ostatnio pisałam o tym miejscu, było jeszcze połączone z cukiernią i nazywało się La Maison. Stery kuchni właśnie przejmował Arkadiusz Wilamowski i obiecywał wszystko zmienić. Jawnie deklarował też apetyt na Gwiazdkę Michelin. Czasem u młodych szefów kuchni, a Wilamowski ma zaledwie 27 lat, obietnice i deklaracje trzeba traktować z dużym dystansem… Jednak nie w tym przypadku. Wilamowski faktycznie zmienił wszystko. Łącznie z nazwą, klimatem tego miejsca i kuchnią. Chłodna 15 w niczym nie przypomina swojej poprzedniczki. Jest teraz bardzo elegancką restauracją z dopracowanym wystrojem, elegancką obsługą i znakomitą kuchnią z klasycznym francuskim kręgosłupem. Apetyt na gwiazdkę pozostaje. I proszę mi wierzyć – gdyby to nie była Polska – ta Gwiazdka by się tu pojawiła. Chłodna 15: o jedzeniu To relacja zdjęciowa, zakłada więc minimum słów, maksimum zdjęć. Napiszę więc jeszcze tylko, że tatar z awokado był lekki, orzeźwiający i świetny po prostu. Znakomita była soczysta pularda, miała piękną chrupką skórkę i dodatek trufli, które to zawsze dodają dostojeństwa. Jak zwykle mocnym elementem były mistrzowskie sosy – supreme, salmis. Chylę czoła przed Pate …

AOC : Kalarepa z jabłkiem i duńskimi ostrygami

AOC ** – klasyka nowej kuchni nordyckiej

Tę kalarepę znają dziś prawie wszyscy fani dobrego jedzenia w Polsce. Søren Selin podał ją w trakcie Lexus Hybrid Cuisine w Warszawie. Odwiedzałam jego restaurację dwa tygodnie wcześniej. Wyróżnione dwiema gwiazdkami Michelin kopenhaskie AOC to miejsce prezentujące znakomite smaki kuchni nordyckiej w eleganckiej fine diningowej atmosferze. Mieści się w piwniczce siedemnastowiecznej kamienicy. Podawana tu kuchnia zawiera się dla mnie w słowach „klasyka new Nordic”, choć pozornie „klasyka” i „nowość” to pojęcia przeciwstawne. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Water and Wine Jesiotr

Water and Wine – nowoczesna kuchnia polska

Water and Wine to z pewnością jedno z najpiękniejszych miejsc na ziemi, choć ulokowane w rozlewni wody mineralnej. Już kiedyś o nich pisałam, dziś więc będzie krótko z naciskiem na zdjęcia. Od mojego ostatniego wpisu zmieniło się jedno – restauracja otworzyła się na gości zewnętrznych. Można więc tu zjeść nawet, jeśli nie jest się osobą z branży. Wprawdzie tylko raz w miesiącu, wprawdzie podejmowanych jest tylko 18 osób i wprawdzie to całkiem sporo kosztuje, ale można. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Olszewskiego 128: Risotto grzybowe

Olszewskiego 128 Wrocław

Za krótko tu byłam, bo tylko dwie godziny. Za mało tu zjadłam, bo tylko pięć dań. Z tych powodów nie wypada mi pisać pełnej recenzji tego miejsca. Ale muszę się podzielić kilkoma przemyśleniami na temat Olszewskiego 128, bo to miejsce niebywałe. Słów więc dziś będzie niewiele, zamiast nich, mówić będą zdjęcia. Fotorelacja. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Sorbet mango i marakuja

La Rotisserie w nowej odsłonie

Restauracja La Rotisserie w hotelu Mamaison Le Regina przeszła niedawno spore zmiany wyglądu. Jest jaśniej i przejrzyściej, a także nieco bardziej przystępnie, choć nieustająco elegancko. Największe wrażenie robi ściana postarzanych luster i przeciwległa – ściana win wyboru Andrzeja Strzelczyka dwukrotnego Mistrza Polski Sommelierów. Oczywiście niezmiennie świetna pozostaje tu kuchnia Pawła Oszczyka. Zapraszam na krótką relację zdjęciową najnowszego menu. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Miodowa Cafe

Gdzieniegdzie modne są takie bary, o których wiedzą tylko wtajemniczeni. Wygląda na to, że Dessert Bar w Miodowa Cafe zmierza w tę stronę. 🙂 Dessert Bar to unikalne, jedyne w Polsce, deserowe menu degustacyjne. Za pięć deserów zapłacicie 50zł, a wrażeń smakowych będzie więcej niż w niejednym pełnym menu degustacyjnym restauracji. Dobierzcie sobie do tego jakiś deserowy alkohol i bawcie się dobrze. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Pop Up Ferment: Bartosz Szymczak

Po wakacjach powrócił Pop Up Ferment, czyli gościnne gotowanie szefów kuchni w Rozbrat 20. Przed wakacjami przez dwa miesiące mogliśmy kosztować kuchni Krzysztofa Rabka, a we wrześniu stery kuchni przejmie aż trzech różnych szefów! W tej chwili (1-3 września) gotuje Bartosz Szymczak, w przyszłym tygodniu (8-10 września) wraca Krzysztof Rabek, a od 29 września do 1 października tapasy i hiszpańską kuchnię zaproponuje Damian Surowiec. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Youmiko Kaiseki

Youmiko Vegan Sushi organizuje w najbliższy weekend (sobota – niedziela 23-24 lipca) Kaiseki Weekend by Gniłka & Gnatowski. Kaiseki jest tradycyjną japońską ucztą o ściśle określonej kolejności podawania dań. W weekend w Youmiko będzie można skosztować wegańskiej interpretacji tego posiłku. Miałam okazję już kosztować dań przygotowanych przez Michała Gniłkę i Pawła Gnatowskiego. Zapraszam na relację zdjęciową. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Dinner with a view: Rzeka

Był ogień, była rzeka i było troje szefów kuchni: Ewa Malika Szyc Juchnowicz (Malika), Witek Iwański (Aruana) i Ana Roš (Hisa Franco). Tak, ta sama Ana Roš, którą zobaczycie w drugiej serii Chef’s Table.  Było też dwanaście dań przygotowanych siedmioma różnymi technikami gotowania na ogniu. Wszystko odbyło się na plaży hotelu Narvil w ramach pierwszego spotkania Dinner with a view. Przy stole usiadło czterdzieści osób. Zobaczcie jak było. Był ogień. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *

Kolacja na cztery ręce: Martin Gimenez Castro SALTO i German Martitegui TEGUI

W sobotni wieczór restauracja Salto zorganizowała Kolację na cztery ręce. Martin Gimenez Castro, tutejszy szef kuchni gotował wspólnie z Germanem Martitegui z argentyńskiej restauracji TEGUI. Szefowie kuchni przedstawili smaki współczesnej kuchni argentyńskiej przy okazji Światowych Dni Malbec. Restauracja TEGUI to aktualnie siódma najlepsza restauracja Ameryki Południowej według rankingu 50 best by S. Pellegrino 2015, a German Martitegui – według tego samego źródła – to najlepszy szef kuchni w Argentynie. Zapraszam na relację zdjęciową z tego wydarzenia i kilka zdań komentarza. Zapraszam na na fanpage, Twitter i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: Email *