Autorska, Restauracje, Śniadania w Warszawie, Śródmieście
Skomentuj

Conservas w Delikatesach Esencja

Muszę kiedyś zrobić zestawienie miejsc najczęściej przeze mnie opisywanych. Wbrew pozorom nie jest to duża grupa, natomiast wszystkie mają ze sobą coś wspólnego – często zmieniają kartę i przez to dają mi powód do powrotów, a co za tym idzie kolejnych opisów. W tej grupie z pewnością znajdują się Delikatesy Esencja. Tym razem Delikatesy zaprosiły mnie na degustację nowej karty, opartej na konserwach.

Na konserwach?!? Tak pomyśleliście? No ja w pierwszej chwili też. Jak się jednak pewnie domyślacie, te konserwy są gourmet i ze zwykłymi sardynkami w puszcze nie mają zbyt wiele wspólnego. Nowe menu przekąskowe jest oparte w całości na conservas Smaków Portugalii. Do konserw tych trafia pierwszego gatunku produkt, a proces produkcji jest ręczny. Jak ujęła to Agata Wojda z Opasłego Tomu PIW, konserwa jest tu wykorzystana jako sposób na potraktowanie mięsa – taki jak np. marynata.

Sałatka z dorsza z ciecierzycą, jajkiem i czerwoną cebulką

Conservas Smaków Portugalii pochodzą od najlepszych producentów konserw w Portugalii, między innymi z firmy Ramirez, najstarszej fabryki konserw na świecie. Ciekawostką jest, że Ramirez jest firmą rodzinną, wielopokoleniową, ciągle działającą w oparciu o manufakturę, czyli produkcję ręczną. Kolejne pokolenia Ramirezów odpowiadają za takie innowacje w konserwach jak np. haczyk do łatwiejszego ich otwierania.

Sardynki z ziemniakami w mundurku i sosem jogurtowym z curry i szczypiorkiem

W trakcie wieczoru testujemy degustacyjne porcje poszczególnych przekąsek z specjalnie dobranym do nich portugalskim winem z wineonline.pl Tak też jest skonstruowana karta, do każdej przekąski polecany jest kieliszek odpowiedniego wina.

Tuńczyk na salsie z pomidorów, ogórków, papryki i kolendry

Daniom towarzyszyła portugalska oliwa Angelica i kwiat soli. Kwiat soli powstaje przez odparowywanie wody morskiej. Gromadzi się na jej powierzchni w postaci wykwitów kryształów solnych, które są ręcznie zbierane, a następnie suszone na słońcu. Jeśli jeszcze nie znacie tego zjawiska, warto spróbować.

Znakomite były Filety z makreli na puree ziemniaczanym z pieczonym burakami i ogórkiem kiszonym. Puree ziemniaczane przyprawione gałką muszkatołową, buraki pieczone, a następnie przysmażane na patelni z kminkiem i czerwoną cebulą, a do tego ogórek z odrobiną musztardy dijon. Niesłychana kompozycja.

Filety z makreli na puree ziemniaczanym z pieczonym burakami i ogórkiem kiszonym

Jednak przebojem tego wieczoru były moim zdaniem Mini-makrelki na puree dyniowym z szałwią i chrzanową panna cottą,podawanezportugalskim Amarante, 2011, Vinho Verde DOC. Okdrywcza chrzanowa panna cotta, którą warto nabierać po małym kawałeczku wraz z puree i makrelką, w przeciwnym razie przyćmi inne smaki. Naprawdę dawno nie trafiłam na tak udane połączenie smaków.

Mini-makrelki na puree dyniowym z szałwią i chrzanową panna cottą

Conservas menu, czyli karta przekąskowa oparta na konserwach gourmet Smaków Portugalii, obowiązuje w Delikatesach Esencja do niedzieli 18. listopada. Każda przekąska kosztuje 10zł. Towarzyszący jej kieliszek wina, specjalnie dobrany do przekąski, kosztuje 12zł. Wybrane conservas Smaków Portugalii są też dostępne w Kuchniach Świata, pełna oferta dostępna jest na stoisku Smaków Portugalii w soboty na Bio Bazarze. Conservas w cenach od 4,50 do 25 zł za puszkę.

Delikatesy Esencja, ul. Marszałkowska 8, Warszawa

Froblog dziękuje za zaproszenie Delikatesom Esencja, Smakom Portugalii oraz wineonline.pl

Po więcej zdjęć z Conservas w DeliEs, zapraszam na fanpage Frobloga na Facebooku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *