Mam ją blisko. Ale byłam dopiero drugi raz. Tak wyszło, sporo się ostatnio działo i mało było czasu. Jednak świadomość, że mogę sobie tu przyjechać choćby na lunch, jest fantastyczna. Mała Polana Smaków – autorska restauracja Andrzeja Polana – ciągle jeszcze zaprasza na zimowe menu, bo też i ciągle jeszcze mamy zimę. Jednak w najbliższym czasie to się będzie zmieniać. Zarówno pogodowo, jak i kulinarnie. Sądzę, że wiosna w tym miejscu będzie bardzo smaczna i atrakcyjna widokowo. Sąsiedztwo parku za oknem z pewnością przyciągnie wiele osób. Nie mogę się doczekać. Tymczasem jednak skrótowo, fleszowo, ale ciągle o zimie.
Jak zawsze witają tu ciepłymi mini bułeczkami, tym razem z twarożkiem z rzodkiewką. Do przegryzania prażone pestki dyni z solą. Poważne dania zaczynam od Czystego żuru, chrustu, białej kiełbasy, jajka (22zł). Jest genialny. Wymyślony, jako zupa na dzień po balandze, ma idealną kwasowość. Jest lekko pikantny, a śmietana i dodatki poukładane osobno, dodają mu elementu zabawy. Zjadłam sobie połowę czystą, potem lekko zabieliłam, potem dodałam kiełbasę i przepiórcze jajko, w końcu zabieliłam jeszcze bardziej. Dzięki temu z jednej zupy miałam kilka różnych smaków, które sama stopniowałam. Fajne. Gołąbek z kiszonej kapusty, śliwki, gęsina, borowiki, chrzan (38zł) to danie, na które czekałam. Przy mojej ostatniej wizycie niestety już się skończyło. Po zjedzeniu doskonale rozumiem jego popularność. Świetna kombinacja. W ogóle sam pomysł, żeby ukisić główki kapusty, jest już znakomity, a jeszcze połączyć je z gęsiną, borowikami, odrobiną śliwki i chrzanowym sosem… Kwintesencja polskich smaków. Na koniec jeszcze Sernik podany jako ciasto dnia. Takie niby nic, a muślinowa konsystencja i świetny balans słodyczy. Prosty i pyszny.
Druga wizyta u Andrzeja Polana w jego maleńkiej Małej Polanie Smaków na Belwederskiej upewnia mnie, że jedzenie jest tu na najwyższym poziomie. Smaki są świetnie dopracowane. To polska kuchnia w nowoczesnej, często autorskiej odsłonie. Warto też podkreślić, jak bardzo niewiele jest w Warszawie miejsc, gdzie szefowie kuchni występują w roli właściciela. Mała Polana Smaków to ryzyko i odpowiedzialność. Andrzej Polan bierze już teraz odpowiedzialność nie tylko za swoje nazwisko, ale i za wynik finansowy. Trzymam mocno kciuki. Na razie jest znakomicie, liczę na wiosenną kontynuację już wkrótce.
Mała Polana Smaków, ul. Belwederska 13, Warszawa, tel. 22 400 80 48, 505 133 636
Po więcej zdjęć Małej Polany Smaków zapraszam na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Zachęcam do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: