Polska, Restauracje, Śródmieście
Skomentuj

Restauracja Na Zielnej

Trochę się przyglądaliśmy temu miejscu. Powstałe w pomieszczeniach po dawnej restauracji KOM, chwalące się polską kuchnią, złożone z bistro, restauracji i delikatesów. Warto było sprawdzić w czym rzecz. No i faktycznie, po wizycie, mogę spokojnie powiedzieć, że było warto.

Zaczęłam od Consomme z piersią przepiórki i wędzonym czosnkiem. Consommé to esencjonalny, klarowny wywar. Jest przygotowane na wywarze mięsnym z dodatkiem warzyw i bukietem przypraw, jest klarowany białkiem kurzych jaj. Pochodzi z kuchni francuskiej. Consomme wymaga doświadczenia, to było pyszne. Prawdziwie esencjonalne z delikatną przepiórką w środku. Pyszne.

Na drugie wybrałam Pierś z bażanta na musie z selera aromatyzowanego jabłkiem z sosem jagodowo malinowym. Znakomity mus z selera z jabłkiem – dość odkrywczy smak, świetny sos z leśnych owoców, sam bażant mnie nie zachwycił. Zginął w bardzo intensywnych smakach dodatków.

I wreszcie deser. Trio czekoladowe. Trzy rodzaje czekolady – ciemna, mleczna i biała – każda w różnej postaci. Jednak zaskoczyły nas dodatki. Obok deseru leżała pewna czerwona kulka. Zostawiłam ją na moment, nie zastanawiając się czym tak jest, ale potem, zobaczywszy znaki zapytania w oczach mojego kolegi, który właśnie przełknął, rzuciłam się na nią z radością. I sama zdębiałam. W środku z pewnością był smak truskawki, ale w żadnym stopniu nie wyglądało to jak truskawka.

Przebiegła kulka okazała się być truskawką w sferyce, czyli przedstawicielem kuchni molekularnej. Na koniec tego wielkiego testowania, pojawił się szef kuchni Tomasz Koprowski. Przyszedł się przywitać i poopowiadać nieco o kuchni. Dowiedzieliśmy się, że restauracja korzysta z własnej ubojni, żeby zawsze mieć mięsa najwyższej klasy, że szef bawi się nieco elementami kuchni molekularnej i że ma nadzieję, że miejsce się spopularyzuje. Trzymam za nich kciuki, bo naprawdę wydaje się, że Na Zielnej to jedna z ciekawszych propozycji polskiej kuchni w Warszawie.

Na Zielnej, ul. Zielna 37, Warszawa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *