Autorska, Bistro, Menu degustacyjne, Restauracje, Śródmieście
Skomentuj

Opasły Tom i gęś

Weekend z Gęsiną na Św. Marcina trwa w najlepsze. Zwykle robię research zanim wybiorę miejsce, gdzie kosztuję gęsiny w danym roku. Tym razem jednak nikt nie miał szans. Na Facebooku pojawiła się informacja, że Agata Wojda przygotowała właśnie przystawkę, zupę i danie główne z gęsi. Kiedy wymieniła użyte składniki, miałam sto procent pewności, że nikt tego nie przebije. Stanęło więc. Sobotni wieczór zajęło mi delektowanie się kolejnymi odsłonami gęsiny. Opasły Tom PIW.

Z Agatą oczywiście się znamy, nie jestem więc tu anonimowa, ale i tak Wam opowiem, jak było, bo jestem przekonana, że nie ma drugiej osoby w tym mieście, której chciałoby się tak starannie przygotować dania obecne w karcie przez trzy dni.

Opasły Tom Agata Wojda

Opasły Tom: Agata Wojda

Postanowienie jest mocne. Jemy wszystko po kolei. Zaczynamy od przystawki, na szczęście dzielimy się nią po połowie. Rillettes z gęsi (35zł) Rillettes to forma smarowidła, która bardzo mi odpowiada. Źródła podają, że jest bombą kaloryczną i czymś pomiędzy pasztetem a smalcem. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego rillettes zwykle eksponuje smak tego, z czego jest zrobione, w tym przypadku gęsi. Rillettes podane jest w Opasłym z grzanką ze słodkiej chałki, z konfiturą z pigwy i odrobiną grochu, zmieszanym jeszcze z czymś, ale zagubiłam się w komplikacji smaków i nie rozszyfrowałam. Przepiękny i prze-smaczny gęsi start.

Opasły Tom Rillette z gęsi

Opasły Tom: Rillette z gęsi

Krem z pasternaku z półgęskiem (19zł) zniewala mnie jeszcze bardziej niż rillette. Podchodzę do niego systematycznie. Najpierw sprawdzam sam krem, sam w sobie ma już posmak półgęsku. Potem sprawdzam kolejne elementy. Zachwyca mnie kleks chrzanu i drobno pokrojone jabłka, no ale oczywiście nad całością króluje wędzony półgęsek. Boska kombinacja. Siedzę w Opasłym z widokiem na Agatę i wzdycham z zachwytu. Mam mocne postanowienie zabrania się za danie główne, choć możliwości mojego żołądka zaczynają się kończyć.

Opasły Tom Krem z pasternaku z półgęskiem

Opasły Tom: Krem z pasternaku z półgęskiem

Pierś z gęsi z ziemniakami gratin i oscypkiem (58zł) nie ułatwia mi zadania. Po pierwsze samo mięso jest bardzo miękkie i aromatyczne, jest go kilka solidnych kawałków. Nie odpuszczam, odpinam guzik w spodniach i wcinam. Czerwona kapusta towarzysząca gęsi pojawia się z kolendrą. Do tego są bardzo pyszne ziemniaki gratin przekładane plastrami oscypka. Jest jeszcze słodkawy sos, Agata deklaruje obecność anyżu i ananasa i jeszcze czegoś, na temat czego tylko tajemniczo się uśmiecha. Na talerzu znajduję też borowiki. Zjadam do końca. Francuskie gratin, polski oscypek i polska gęś, azjatycko-indyjska kolendra … szalone pyszne międzynarodowe fusion. A może tak właśnie wygląda nowoczesna polska kuchnia z twistem? Jestem za.

Opasły Tom Pierś z gęsi z ziemniakami gratin i oscypkiem

Opasły Tom: Pierś z gęsi z ziemniakami gratin i oscypkiem

Na zmianę smaku pojawia się kwaskowaty sorbet z maślanki z rokitnikiem. Najciekawszy sorbet, jaki dostałam do tej pory na zmianę smaku. I jeszcze deser. Uff. Kremowy deser z mango i kardamonem (22zł) Wzmocnione smaki mango – w kremie i sorbecie, przyprawione kardamonem, a do nich sos z marakui. Bardzo chciałabym któremuś z tych dań odmówić w połowie, odpuścić, ale po prostu nie mogę.

Opasły Tom Kremowy deser z mango i kardamonem

Opasły Tom: Kremowy deser z mango i kardamonem

W swoim ostatnim felietonie w Kukbuku Agata pisze, że przygląda się gościom restauracji, obserwuje stoliki, wyciąga wnioski. Zastanawiam się, co sobie myślała na temat mojego wczorajszego łakomstwa totalnego. Już nie mogłam więcej, kolejne porcje dania były po prostu na granicy bólu, ale jeszcze jadłam, jeszcze walczyłam, nie byłam w stanie oddać ani jednego kawałeczka. Musiała mieć niezły ubaw. Strasznie jestem łakoma tej gęsi w Opasłym Tomie i to nie pierwszy raz w tym roku. Polecam Wam serdecznie, menu dostępne do wyczerpania zapasów. Jutro jeszcze pewnie będzie, ale jeśli przyjdzie więcej takich gości jak ja, gęś szybko się skończy 🙂

Opasły Tom PIW, Foksal 17, Warszawa, tel. 22 621 18 81

Po więcej zdjęć Opasłego Tomu PIW, również z poprzednich wizyt, zapraszam na fanpage Frobloga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *