Where Chefs Eat jest przewodnikiem po ulubionych restauracjach szefów kuchni z całego świata. Wydany przez Phaidon gruby tom obejmujący trzy kontynenty zbiera rekomendacje tych, którzy na kuchni znają się najlepiej, czyli samych kucharzy.
Przyznaję, że zawartość tego dzieła, ilość zebranych danych i przeprowadzonych wywiadów robi na mnie wrażenie. Where Chefs Eat zawiera opinie ponad czterystu szefów kuchni, włączając w to takie gwiazdy jak Rene Redzepi, Massimo Bottura, Ferran Adria, czy Heston Blumental. Książka ma ponad 650 stron i obejmuje zasięgiem wszystkie kontynenty.
Swoje rekomendacje szefowie przekazywali w kategoriach: breakfast, late night, regular neighbourhood, local favourite, bargain, high end, wish I’d opened oraz worth the travel. Poza tym podziałem, jest oczywiście również podział zakresów cenowych ogólnie określonych jako expensive, affordable i budget. Do tego przy każdej opisanej restauracji mamy informacje o godzinach jej otwarcia, rezerwacjach, akceptowaniu kart kredytowych, stylu i rodzaju kuchni. Dodatkowo do niektórych miejsc dodano krótkie komentarze polecających szefów.
Książka podzielona jest kontynentami i dalej krajami lub regionami. Wyróżnione są też szczególnie bogate kulinarnie miasta. Spis restauracji w niektórych z nich zajmuje nawet kilkanaście stron. Inne miasta z kolei potraktowane są pobieżnie. Ciekawe są oczywiście indeksy. Szczególnie ten, zawierający nazwiska szefów i listę miejsc, które polecili. Przykładowo, jeśli chcemy się wybrać na wycieczkę śladami miejsc rekomendowanych przez Rene Redzepiego, odnajdujemy go w indeksie i już wiemy, że poza pięcioma miejscami w Kopenhadze, polecił jeszcze tylko Le Chateaubriand w Paryżu.
Where Chefs Eat ma jednak i swoje mankamenty. Pomimo szerokiego ujęcia Europy, pomimo, że Europa Środkowo-Wschodnia jest reprezentowana przez Czechy, Węgry, Słowenię, a nawet Łotwę i Estonię, nie ma niestety ani jednej restauracji w Polsce. I nie tylko nasz kraj został pominięty na tej ogromnej mapie kulinarnej świata. No cóż, to w końcu pierwsze wydanie, być może uzupełnienie nastąpi w przyszłości.
Dla podróżujących to cudowna lektura. Autorzy Where Chefs Eat dokonali ogromnej pracy głównie po to, by ludzie na całym świecie mieli informacje od ekspertów o tym, gdzie warto jeść. I niekoniecznie musi to być od razu miejsce z gwiazdką Michelin, w którym ceny przewyższają możliwości niejednego podróżującego. To właśnie nieoczywiste wybory są mocną stroną tej książki. Jeśli chcemy zjeść śniadanie w Londynie, to miło wiedzieć, gdzie zjadłby je Heston Blumenthal, a jeśli w Barcelonie, to gdzie Ferran Adria. W przyszłym tygodniu lecę do Sztokholmu, opowiem Wam jak to sprawdzanie miejsc działa w praktyce.
Where Chefs Eat, wyboru szefów i recenzji dokonał Joe Warwick, Phaidon 2013
Do kupienia na Amazon (£9.56), na stronie wydawnictwa Phaidon (£14.95), a w Polsce w Books for Cooks (85zł).