Restauracje, Wilanów, Włoska
Skomentuj

Flesz: Basico Wilanów

Basico Branickiego

Basico to takie miejsce, gdzie po prostu od czasu do czasu wracam, bo lubię tutejszą kuchnię. Nie jest to ani miejsce w centrum, ani nie jest jakoś mocno promowane, nie jest już pewnie też modne, bo otwarte w czerwcu zeszłego roku. Mieszkałam kiedyś niedaleko, ale teraz już nawet nie jest to miejsce blisko mnie. To jest po prostu dobre miejsce z prawdziwą kuchnią i kiedy mam ochotę na coś w stylu „po prostu”, kierunek nadaje  Basico Wilanów.

Basico Wilanów Siekany łosoś na grillowanych szparagach z salsą z limonki

Basico: Siekany łosoś na grillowanych szparagach z salsą z limonki

Tym razem trafiam tu na początek sezonu szparagowego. W menu wypisanym kartą na ogromnej tablicy absolutnie każde danie jest ze szparagami. Zaczynam od Siekanego łososia na grillowanych szparagach z salsą z limonki (38zł), to świeży tatar z łososia lekko skropiony limonką, podany na grillowanych szparagach. Być może nie wygląda porywająco, ale smakuje świetnie. Podobnie Taglierini neri z małżami św. Jakuba i szparagami (44zł). To danie nie prezentuje się atrakcyjnie, ale pasta jest domowej roboty, małże są świeże i pachną, a szparagi ugotowane idealnie, chrupią przyjemnie i ponownie świetnie smakują. Ciasto marchewkowe z musem z białej czekolady i mleka kokosowego (22zł) to smaczny, o dziwo nie za słodki finisz. 

Basico Wilanów Taglierini nori z małżami św Jakuba i szparagami

Basico: Taglierini neri z małżami św Jakuba i szparagami

Basico Wilanów jest miejscem, które dotrzymuje obietnicy. Ma oferować porządną i smaczną śródziemnomorską kuchnię i to właśnie robi. Podczas moich czterech wizyt tutaj, nigdy nie podano mi czegoś, co byłoby niegodne tego miejsca. Basico ma też dobry wybór win (włoskich i nie tylko) w dobrych cenach. Nic dodać nic ująć, wbrew pozorom wcale to spełnianie oczekiwań klientów nie jest taką łatwą sztuką, dlatego nieustająco polecam.

Basico Wilanów Ciasto marchewkowe z musem z białej czekolady

Basico: Ciasto marchewkowe z musem z białej czekolady i mleka kokosowego

Basico Wilanów, ul. Branickiego 11, Warszawa, tel. 22 115 05 05

Moje teksty typu Flesz to trzy zdjęcia, trzy paragrafy, podsumowanie w telegraficznym skrócie, często z miejsc, w których byłam już wielokrotnie. Relacje z poprzednich wizyt w Basico przeczytacie tutaj (czerwiec 2013) i tutaj (sierpień 2013).

Po więcej zdjęć z Basico Wilanów, również z poprzednich wizyt, zapraszam na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Zachęcam do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *