Restauracje, Ursynów, Włoska
Skomentuj

Gęsina na Św. Marcina w restauracji Antica

11tego Listopada, w dzień Św. Marcina, jadam gęś. Taką sobie wprowadziłam “nową świecką tradycję” jakiś czas temu i trzymam się jej dzielnie. Przeglądałam tegoroczną listę restauracji podejmujących inicjatywę Gęsina na Św. Marcina i zastanawiałam się, kogo wybrać. Mój wybór był zupełnie niestandardowy, trafiłam do małej włoskiej knajpki.

Antica to knajpka mała, ale bardzo popularna na Ursynowie. Ulokowana jest przy głównej ulicy Rosoła, łatwo więc do niej dotrzeć. I choć nie zachwyca z zewnątrz wyglądem i nie zachęca do wejścia, a i wewnątrz miejsce nie jest mistrzostwem stylu i designu, to jedzenie tu jest prawdziwe, bardzo smaczne i w dobrych cenach. Byłam tu już kiedyś i jadłam pastę, zadziwiła mnie totalnie. Dziś wróciłam na gęsinę.

Antica do sprawy gęsiny podejście poważne. Przygotowała dodatkową krótką kartę trzech dań z gęsiną właśnie. Mamy na niej zupę, pastę i danie główne. Ponieważ wczoraj już jadłam udo z gęsi, o czym napiszę Wam innym razem, decyduję się na dwa pierwsze. Zaczynam od Bulionu z gęsi z ravioli z grzybami (14zł). Dostaję potężny kociołek z bardzo aromatycznym bulionem. Pływają w nim domowej roboty ravioli z grzybami. Przez moment porównuję ten bulion z zeszłorocznym bulionem z Opasłego Tomu PIW. Tamten też był na gęsinie i też z ravioli, ale nadzienie było zupełnie inne. Ten jest znacznie prostszy, nie aż tak oryginalny, ale zdecydowanie stawia czoła zeszłorocznemu. Wszystko jest dobrze doprawione, smaki wyeksponowane i dobrze zestawione. Lubię takie proste, ale dopracowane dania.

Domowe tagliattele z gęsiną i pastą truflową (26zł) to drugi mój dzisiejszy gęsi wybór. Uwielbiam domowej roboty makarony, przypominają mi kuchnię mojej babci, która przez długie lata kompletnie ignorowała makarony kupne i do niedzielnego rosołu zawsze podawała makaron swojego własnego autorstwa. Makarony wyrobu Antici są naprawdę pyszne, czuć, że za tą kuchnią stoi jakiś prawdziwy Włoch. Ta pasta jest świetnym połączeniem smaków. Truflami bardziej pachnie, niż można je wyczuć w smaku, zakładam więc, że do dania trafiła ich tylko odrobina. Całość jest świetna. Z kawałeczkami miękkiej gąski, pietruszką i odrobiną parmezanu. Bardzo dobre danie.

Antica to bardzo zaskakujące miejsce. Nie wierzyłam, że jedzenie tu jest aż tak dobre, dopóki nie spróbowałam po raz pierwszy. Nie wszystko mnie zachwyca, ale są takie dania, które nie mają sobie równych. To prosta kuchnia, ale bardzo prawdziwa. Również ceny są bardzo optymistyczne i skłaniają do odwiedzin. Z pewnością będę tu wracać.

Pełną listę restauracji zaangażowanych w Kołudzką Gęsinę na Św. Marcina znajdziecie na stronie akcji, a jeśli macie ochotę gęsinę kupić, można ją teraz zamówić na telefon. Więcej informacji na www.czasnagesine.pl

Restauracja Pizzeria Antica, ul. Strzeleckiego 10F, Warszawa

Po więcej zdjęć restauracji Antica zapraszam na fanpage Frobloga na Facebooku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *