Kultura
Skomentuj

Gotujemy z winem Alzacji cz 2

Podsumowując klasyfikacje win alzackich, mamy klasyfikację prostą AOP Alsace (Appellation d’Origine Protégée), wyżej stoją Alsace Grand Cru i dwie specjalnej klasyfikacje dla win słodkich – Vendanges Tardives (winogrona z późnego zbioru) oraz Sélections de Grains Nobles SGN (zaatakowane zostały przez szlachetną pleść – Botrytis cinerea). Vendanges Tardives są nieco mniej słodkie, SGN to bardzo słodkie nieśmiertelne wina.

W naszych kieliszkach pływa już kolejne wino Gentil – świeże codzienne białe wino, pijane w popularnych w Alzacji weinstube do pospolitej tarty cebulowej. Większość producentów alzackich produkuje te wina, najsłynniejszym przedstawicielem jest Hugel Gentil. I to właśnie testujemy. Gentil Hugel 2009, Hugel et Flis, AOP Alsace Pogawędka zmierza w stronę lekko szamańską…

Kalendarze księżycowe i krowie rogi

Alzacja jest jedną z francuskich oaz twórców, którzy wykorzystują metody naturalne biologiczne, ale sięgają również dalej, po metody biodynamiczne. Według Wikipedii ‘Rolnictwo biodynamiczne to rodzaj rolnictwa ekologicznego, polegający na wykorzystywaniu energii kosmosu, stosowaniu specjalnych kompostów i preparatów biodynamicznych oraz uwzględnianiu w płodozmianie sąsiedztwa roślin’.

W biodynamice w uprawę winorośli zaprzęgnięte są m.in. kalendarze księżycowe, robi się homeopatyczne herbatki kiszone w rogach krowich zakopywanych w ziemi, by ją użyźnić. O określonej fazie księżyca, określonej nocy, rodzina winiarzy wybiera się do winnicy i zakopuje 300 rogów krowich. Na stronie www magazynu WINO znaleźć można kalendarz biodynamiczny, który pokazuje czy mamy dzień liścia, korzenia, kwiatu czy owocu. Z punktu widzenia degustatora, dni owocu i kwiatu są korzystne, korzenia i liścia są dniami niekorzystnymi. Można dyskutować czy to prawda, czy nie, ale np. brytyjskie Tesco zaprasza dziennikarzy na degustaje swojej kolekcji tylko i wyłącznie w dni biodynamicznie korzystne. Również działkowcy, od lat korzystają z tej wiedzy – jeśli wziąć jakikolwiek, najprostszy kalendarz działkowca, jest tam dokładnie opisane w jakie dni ciąć, czy przycinać, a kiedy tego nie robić. Książyc jest w stanie spowodować odpływ oceanu, jest również w stanie spowodować na jakim poziomie są soki w roślinie i czy to jest korzystny moment, żeby coś z tą rośliną robić czy nie. Biodynamicy przekładają to na winiarstwo. Czy w to wierzymy czy nie, jest rzeczą osobną. Na pewno są to jednak ludzie, którzy spędzają dużo więcej czasu w winnicy niż konwencjonalni winiarze. Bardzo często z tego powodu osiągają po prostu lepsze efekty. Więcej o biodynamice można znaleźć na stronach Magazynu WINO i na bardzo interesującym blogu Kobieta i Wino.  

W kieliszkach w dalszym ciągu Hugel Gentil – dobre wino do gotowania, gdyż nie wymaga skupienia. I w tym właśnie momencie pojawia się znak do rozpoczęcia gotowania. 6 dań i ponad 20 blogerek pod wodzą Tomka Jakubiaka zabiera się do działania.

Relacje ze zdjęciami i szczegółami gotowanie można znaleźć m.in. na blogach 2 Smaki i Lubię to… gotowanie

W kolejnych częściach o Sylvanerach, Rieslingach i wreszcie ugotowanych potrawach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *