Dziś w restauracji Concept 13 odbył się pierwszy polski regionalny Gault & Millau Tour 2015 Warszawa. Spotkania żółtego przewodnika mają na celu integrację środowiska, a także wyróżnienie szefów kuchni w regionie. Na potrzeby tych spotkań Polska została umownie podzielona na cztery regiony. Dzisiejszy warszawski zlot najlepszych szefów kuchni obejmował województwa mazowieckie, łódzkie i lubelskie. Następny będzie miał miejsce 29 czerwca w Poznaniu, a kolejne we wrześniu w Krakowie i w Trójmieście.
W zeszłym roku Gault & Millau weszło do Polski wydając pierwszą polską wersję przewodnika i rozdając pierwsze ogólnopolskie nagrody w kategoriach Szef Roku, Szef Jutra, Młody Talent, Kobieta Szef oraz szef kuchni tradycyjnej. Zdobywcy nagród ogólnopolskich (nagrody dostali m.in. Wojciech Modest Amaro (Szef Roku), Andrea Camasta z Senses (Szefem Jutra), Agata Wojda z Opasłego Tomu (Kobieta Szef)) byli obecni na dzisiejszym spotkaniu, ale nie byli brani pod uwagę przy rozdawaniu nagród regionalnych. Zdobywcy nagród regionalnych, poza odbiorem dyplomów, przygotowali swoje autorskie dania. Oto zwycięzcy:
Tytuł szefa kuchni tradycyjnej Gault & Millau Tour 2015 Warszawa odebrał Kamil Mateńka z restauracji Pod Gigantami
Tytuł Kobiety Szefa Gault & Millau Tour 2015 Warszawa odebrała Małgorzata Marchewka z Winkolekcji
Młodym Talentem Gault & Millau Tour 2015 Warszawa został Piotr Ślusarz znany z programu TopChef oraz z restauracji R2O
Tytuł Szefa Jutra Gault & Millau Tour 2015 Warszawa odebrał Michał Bryś z L’Enfant Terrible
Szefem Roku regionu został Dariusz Barański z restauracji Concept 13
Serdecznie gratuluję wszystkim zwycięzcom!
Froblog objął patronatem medialnym cały cykl spotkań regionalnych. Już za dwa tygodnie poznacie laureatów nagród z województw wielkopolskiego i dolnośląskiego.
Po więcej zdjęć zapraszam jak zwykle na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: