Restauracje, Wydarzenia kulinarne
1 komentarz

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa

Dziś w restauracji Concept 13 odbył się pierwszy polski regionalny Gault & Millau Tour 2015 Warszawa. Spotkania żółtego przewodnika mają na celu integrację środowiska, a także wyróżnienie szefów kuchni w regionie. Na potrzeby tych spotkań Polska została umownie podzielona na cztery regiony. Dzisiejszy warszawski zlot najlepszych szefów kuchni obejmował województwa mazowieckie, łódzkie i lubelskie. Następny będzie miał miejsce 29 czerwca w Poznaniu, a kolejne we wrześniu w Krakowie i w Trójmieście.

W zeszłym roku Gault & Millau weszło do Polski wydając pierwszą polską wersję przewodnika i rozdając pierwsze ogólnopolskie nagrody w kategoriach Szef Roku, Szef Jutra, Młody Talent, Kobieta Szef oraz szef kuchni tradycyjnej. Zdobywcy nagród ogólnopolskich (nagrody dostali m.in. Wojciech Modest Amaro (Szef Roku), Andrea Camasta z Senses (Szefem Jutra), Agata Wojda z Opasłego Tomu (Kobieta Szef)) byli obecni na dzisiejszym spotkaniu, ale nie byli brani pod uwagę przy rozdawaniu nagród regionalnych. Zdobywcy nagród regionalnych, poza odbiorem dyplomów, przygotowali swoje autorskie dania. Oto zwycięzcy:

Tytuł szefa kuchni tradycyjnej Gault & Millau Tour 2015 Warszawa odebrał Kamil Mateńka z restauracji Pod Gigantami

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Pod Gigantami

Kamil Mateńka Pod Gigantami i Justyna Adamczyk Gault & Millau

Tytuł Kobiety Szefa Gault & Millau Tour 2015 Warszawa odebrała Małgorzata Marchewka z Winkolekcji 

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Małgorzata Marchewka

Małgorzata Marchewka Winkolekcja oraz Justyna Adamczyk Gault & Millau Polska

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Małgorzata Marchewka Kotleciki jagnięce

Małgorzata Marchewka i jej autorskie danie: Kotleciki jagnięce z duszonym bobem i kurkami

Młodym Talentem Gault & Millau Tour 2015 Warszawa został Piotr Ślusarz znany z programu TopChef oraz z restauracji R2O

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Piotr Ślusarz Młody Talent

Piotr Ślusarz R20 oraz Justyna Adamczyk Gault & Millau

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Piotr Śusarz

Piotr Ślusarz

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Turbot z jęczmieniem

Piotr Ślusarz i jego autorskie danie: Turbot z jęczmieniem i czosnkiem niedźwiedzim

Tytuł Szefa Jutra Gault & Millau Tour 2015 Warszawa odebrał Michał Bryś z L’Enfant Terrible

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Michał Bryś

Michał Bryś L’enfant Terrible, Justyna Adamczyk Gault & Millau oraz Paweł Loroch JemRadio.pl

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Troć z ciastem drożdżowym

Michał Bryś i jego autorskie danie: Wędzona troć z młodymi marchewkami i ciastem drożdżowym

Szefem Roku regionu został Dariusz Barański z restauracji Concept 13

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Dariusz Barański

Dariusz Barański Concept 13 i Justyna Adamczyk Gault & Millau

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Beza z rokitnikiem

Dariusz Barański i jego deser: Beza i rokitnik

Serdecznie gratuluję wszystkim zwycięzcom!

Gault & Millau Tour 2015 Warszawa Wszyscy zwycięzcy

Zwycięzcy Gault & Millau Tour 2015 Warszawa

Froblog objął patronatem medialnym cały cykl spotkań regionalnych. Już za dwa tygodnie poznacie laureatów nagród z województw wielkopolskiego i dolnośląskiego.

Po więcej zdjęć zapraszam jak zwykle na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj:

1 komentarz

  1. Marynka pisze

    Rzeczywiście byłam raz na kolacji w Senses i wcale się nie dziwię, że szef Andrea Camasta otrzymał nagrodę 🙂 w pełni na nią zasługuje! Pozostałe restauracje muszę nadrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *