Rankingi, Restauracje
komentarze 2

Najlepsze dania w trzecim kwartale 2013

Trzeci kwartał tego roku upłynął mi w tempie pędzącego pociągu. Kulinarnie to był bardzo rozwijający czas, głównie dzięki mojej wizycie w Paryżu i zajadaniu się pysznościami w paryskich neo bistro, z Le Chateaubriand na czele. Potem były wakacje i krótkie (jeszcze nie opisane) wyskoki do Gdyni i Glasgow. W międzyczasie jednak zdążyłam odwiedzić i opisać ponad dwadzieścia miejsc w Warszawie. Ponownie były one mieszanką nowości oraz restauracji czynnych od lat.

Mobilność tego kwartału przejawia się też w trendach w warszawskiej gastronomii. Po burger fazie mieliśmy wakacyjną modę na food trucki, która zapewne skończy się wraz z nadejściem jesiennej słoty. Z pozostałych trendów obserwuję coraz więcej miejsc z dobrej jakości mięsem w roli głównej (Muu Muu, Bydło i Powidło i Poidło…). Zobaczymy jak się będą rozwijały. A jakie trendy u mnie? Jak zwykle wytypowałam trzy najlepsze dania w kategoriach przystawka/zupa, danie główne, deser. W tym kwartale nawet udało mi się zjeść kilka dobrych deserów, a z nich wybrać trzy najlepsze.

Najlepsze przystawki

Consomme grzybowe z rillette z ogonów wołowych w The Harvest

Za kontrast pomiędzy elegancją consomme a przaśnością ogonów wołowych

The Harvest Consome

The Harvest: Consomme grzybowe z rillette z ogonów wołowych

Pierożki z bryndzą w Porto Praga

Za estetykę, prostotę i perfekcję smaku tego dania

Porto Praga Pierożki z bryndza

Porto Praga: Pierożki z bryndzą

Przegrzebki z sosem z homara, kaszanką i galaretką z selera w Signature

Za odkrycie – jak się okazało wyłącznie przede mną, bo wszyscy inni już je znali 🙂 – skojarzenia przegrzebków z kaszanką

Signature menu wiosna - lato 2013 Przegrzebki z sosem z homara kaszanka i galaretka z selera

Signature: Przegrzebki z sosem z homara, kaszanką i galaretką z selera

Najlepsze danie główne

Jagnięcina z zielonymi warzywami i sosem miętowym w The Harvest

Za słodko-słoną zabawę z jagnięciną, groszkiem cukrowym i jędrną grasicą

The Harvest Jagniecina

The Harvest: Jagnięcina z zielonymi warzywami i sosem miętowym

Pstrąg/Kabaczek/Beurre Blanc w Kaskrut

Za kreatywność w dobrej cenie

Kaskrut Pstrąg Kabaczek Beurre Blanc

Kaskrut: Pstrąg/Kabaczek/Beurre Blanc

Jesiotr z gratin z selera, sorbetem pomidorowym i musem jabłkowym w Signature

Za to, że chciało mi się wrócić specjalnie na tego jesiotra po tym, jak zobaczyłam go na talerzu mojego towarzysza kolacji

Signature Jesiotra z gratin z selera

Signature: Jesiotr z gratin z selera, sorbetem pomidorowym i musem jabłkowym

Desery

Ciemna Czekolada/Rabarbar/Pomarańcz w Kaskrut

Za to, że można wymyślać nowe desery co dwa tygodnie i ani razu nie podać fondanta

Kaskrut Ciemna Czekolada Rabarbar Pomarańcz

Kaskrut: Ciemna Czekolada/Rabarbar/Pomarańcz

Beza z musem z marakui w Porto Praga

Za wyjątkową urodę, świetne dodatki i oczywiście chrupką z zewnątrz, ciągnącą w środku bezę

Porto Praga Beza z musem z marakui

Porto Praga: Beza z musem z marakui

Semifreddo migdałowe z sosem rumowym w Signature

Za kolor i znakomite wyważenie smaków deserowych

Signature menu wiosna - lato 2013 Semifreddo migdałowe z sosem rumowym

Signature: Semifreddo migdałowe z sosem rumowym

Podsumowując widoczne jest prowadzenie Signature, miejsce uzyskało moje wyróżnienie w każdej kategorii. To również trzecie zestawienie w tym roku, w którym ta restauracja jest obecna. A już za niedługo trzeba będzie sprawdzić zimową kartę. Pozostałe wyróżnienia podzieliły między sobą równo po dwa: Kaskrut, Porto Praga i The Harvest. Ciekawy kwartał, poprzednio walka nie była aż tak wyrównana. W czwartym kwartale życzę sobie więcej ciekawych otwarć, więcej ciekawych powrotów i więcej czasu. Coś mi się jednak wydaje, że spełnienie wszystkich tych trzech życzeń jest nie tylko niemożliwe, ale i sprzeczne. Od jutra zapraszam na czwarty kwartał na blogu i na fanpage’u Frobloga na Facebooku.