Rankingi, Restauracje
1 komentarz

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015

Dzisiejszym tekstem po rocznej przerwie wracam do serii kwartalnych podsumowań najlepszych starterów, dań głównych i deserów na Froblogu. Zmieniam jednak nieco formułę. Skupię się na sezonowości i będę podsumowywać dania po zimie, wiośnie, lecie i jesieni. W jedzeniu ma to znacznie większy sens niż podsumowanie kwartalne. Dziś zatem Najlepsze dania sezonu zimowego 2015. Przejrzałam wszystkie swoje wizyty w restauracjach od 22 grudnia do 20 marca i wybrałam to, co mi najbardziej smakowało. Zaczynamy.

Najlepsze przystawki sezonu zimowego 2015

Carpaccio z małży Św. Jakuba podawane z foie gras, kwiatem kalafiora, grillowanym ananasem i wędzoną oliwą z oliwek w Casa Pablo

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Casa Pablo Carpaccio z przegrzebków

Najlepsze dania sezonu zimowego Casa Pablo: Carpaccio z małży Św. Jakuba podawane z foie gras, kwiatem kalafiora, grillowanym ananasem i wędzoną oliwą z oliwek

Za piękne i wyrafinowane zestawienia smakowe oraz za foie gras, które najzwyklej uwielbiam.

Śledź bałtycki, brukselka, śliwki suszone, puree jabłkowe w Mała Polana Smaków  

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Mała Polana Smaków Śledź bałtycki

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Mała Polana Smaków Śledź bałtycki, brukselka, śliwki suszone, puree jabłkowe

Za bardzo fajną interpretację śledzia. Zwykle nie wybieram śledzia z menu, a ten przyciągnął moją uwagę i bardzo mi smakował.

Foie gras, tarta cebulowa, suszone pomidory, krem tymiankowy w AleWino

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 AleWino Foie Gras

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 AleWino: Foie gras, tarta cebulowa, suszone pomidory, krem tymiankowy

Za kolejną niesamowicie udaną odsłonę foie gras w wykonaniu AleWino.

Najlepsze dania główne sezonu zimowego 2015

Gołąbek z kiszonej kapusty, śliwki, gęsina, borowiki, chrzan w Mała Polana Smaków

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Mała Polana Smaków Gołąbki z kiszonej kapusty

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Mała Polana Smaków: Gołąbek z kiszonej kapusty, śliwki, gęsina, borowiki, chrzan

Za odczarowanie gołąbków, których nie lubię. Te z kiszonej kapusty uważam za majstersztyk.

Pierogi z pieczoną kaczką z sosem z pieczonych jabłek i dzikiej róży w Signature

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Signature Pierogi z kaczką

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Signature: Pierogi z pieczoną kaczką z sosem z pieczonych jabłek i dzikiej róży

Za udane wprowadzenie polskich dań do karty – dość klasycznie, a jednocześnie niebanalnie.

Risotto ze smardzami w AleWino

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 AleWino Risotto ze smardzami

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 AleWino: Risotto ze smardzami

Za smardze tak bardzo rzadko spotykane w polskich kartach (nic dziwnego, komu się chce je sprowadzać!)

Najlepsze desery sezonu zimowego 2015

Bunet w Osteria Piemonte

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Osteria Piemonte Bunet

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Osteria Piemonte: Bunet

Za udane przywołanie innych klasyków włoskich deserów niż tylko nieśmiertelne tiramisu.

Kremowy deser mleczno-ryżowy z Baileys w JAMON

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 JAMON Ryż na mleku

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 JAMON: Kremowy deser mleczno-ryżowy z Baileys

Za prosty i smaczny deser oraz użycie Baileys – mojego ulubionego likieru.

Piernik Signature

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Signature Piernik

Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 Signature: Piernik

Za piękny i niezwykle smaczny piernik – wielki polski klasyk – i znakomitą śliwkową nutę w towarzyszących mu lodach.

Jak widać Najlepsze dania sezonu zimowego 2015 nie wprowadzają żadnej rewolucji. W dalszym ciągu do moich ulubionych miejsc zaliczam AleWino i Signature – restauracje te umieściły aż po dwa dania w dwóch kategoriach. Nie wszystkie wizyty były opisane, ale jeśli śledzicie mnie na Instagramie, zdjęcia z pewnością widzieliście. Nowością jest Mała Polana Smaków, która przebojem wdarła się do moich top-miejsc. Restauracja Andrzeja Polana serwująca polskie dania z lekkim „twistem” została przeze mnie wyróżniona w dwóch kategoriach. Z nowości jest jeszcze JAMON, który muszę koniecznie odwiedzić ponownie, a ze standardów Casa Pablo – jedno z miejsc, do których wracam co jakiś czas. Ogólnie zima była raczej czasem powrotów niż nowych odkryć. Czekam na wiosenne nowości. Sądząc po ostatniej wizycie w La Rotisserie, również miejsca istniejące od lat tej wiosny pokażą swoje ciekawe oblicza.

Po więcej zdjęć nieustająco zapraszam na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Można także zaprenumerować tygodniowy newsletter. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj:

1 komentarz

  1. Alec pisze

    Bardzo ciekawie prezentują się te nowe restauracje, które wspominasz – Mała polana smaków i Jamon. Skoro masz zamiar odwiedzić tę restaurację po raz kolejny to świetną okazją będzie akcja apetyt na miasto, pierwszy ogólnopolski festiwal restauracyjny, może obił Ci się o uszy 🙂 . Od przyszłego poniedziałku aż do 26 kwietnia jedne z najlepszych restauracji w Warszawie (i nie tylko, biorą udział w festiwalu także inne miasta – Wrocław, Kraków…) oferują trzydaniowe menu za cenę festiwalowego vouchera (kosztuje on 39 zł, przy czym oferuje również dodatkowe zniżki), specjalnie przygotowane na tę okazję. Jeśli wydaje Ci się to fajna opcja, polecam kupić bilety na stronie apetytnamiasto.pl

    Sam właśnie w ramach tej akcji mam zamiar odwiedzić restaurację Jamon, zauważyłem, że uczestniczy w tej akcji, a codziennie mijam ją rano i po cichu planuję wizytę, więc czemu nie spróbować akurat w przyszłym tygodniu? 🙂

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *