Rankingi, Restauracje
1 komentarz

Najlepsze dania w drugim kwartale 2013

La Rotisserie Paweł Oszczyk_Pastrami z kaczki

Drugi kwartał tego roku na Froblogu to swoista mieszanka nowości i standardów, miejsc dopiero co otwartych i evergreenów istniejących od lat.  Najlepsze dania w drugim kwartale 2013 pochodzą więc z obydwu grup miejsc. Mam wrażenie, że spowolnienie w otarciach nowych restauracji, knajpek, kawiarenek po raz pierwszy zaczyna być solidnie odczuwalne. Ciągle nie ustępują burger bary, których istnieje już w Warszawie pewnie ze sto, a kolejne powstają, ale – jak wiadomo – na tym blogu nigdy o burgerach nie było i raczej już nie będzie. Na tej mniejszej ilości otwieranych nowych miejsc, zdecydowanie zyskują restauracje, które dobrze nas karmią od lat.

Brakuje niestety w moich opisach kilku wizyt – byłam, jadłam, zachwycałam się, nawet robiłam zdjęcia, ale czasu brakło na opis. Tu chylę czoła przed Opasłym Tomem PIW, gdzie zawsze jest genialnie, przed Winosferą, do której wróciłam i było ponownie znakomicie oraz przed Soul Kitchen, które – choć zostało Knajpą Roku Frobloga, nie spoczywa na laurach i ciągle serwuje kuchnię pierwszorzędną. Cieszę się, że pomimo braku czasu udało mi się przeprowadzić Frozmowę z Pawłem Oszczykiem. Wprawdzie tylko jedną, ale za to jaką!

Najlepsze przystawki

Małże Św. Jakuba z salsą z sezonowych warzyw i palonym masłem w Taste Wilanów

Taste Wilanów Przegrzebki

Taste Wilanów: Małże Św. Jakuba z salsą z sezonowych warzyw i palonym masłem

Za znakomitą odsłonę Małży Św. Jakuba podanych z jedwabnym, maślanym puree ziemniaczanym, podlanych palonym masłem wzmacniającym ich smak

Smażone foie gras z karmelizowanym puree z fig i chrupiącym brioche w Signature

Signature Smażone foie gras z puree z fig

Signature: Smażone foie gras z karmelizowanym puree z fig i chrupiącym brioche

Za niezwykle efektowną prezentację i zestawienie mięciuteńkiego foie gras z chrupkim brioche

Pastrami z kaczki z ziołami, marynowane truskawki, płatki foie gras, dressing kawowy z karmelizowaną soją w La Rotisserie 

La Rotisserie Paweł Oszczyk_Pastrami z kaczki

La Rotisserie: Pastrami z kaczki z ziołami, marynowane truskawki, płatki foie gras, dressing kawowy z karmelizowaną soją

Za mistrzostwo świata tej przystawki, która prawdopodobnie jest najlepszym daniem zjedzonym przeze mnie w tym roku (i nie wiem, czy tylko w tym)

Najlepsze danie główne

Polędwiczka wieprzowa faszerowana rakami z gratin marchewkowym w ciemnym sosie z trawą cytrynową w Jasna 24

Jasna 24 Polędwiczka wieprzowa faszerowana rakami

Jasna 24: Polędwiczka wieprzowa faszerowana rakami z gratin marchewkowym w ciemnym sosie z trawą cytrynową

Za bardzo dobry debiut i udaną propozycję nieczęsto u nas spotykanego surf & turf

Grillowany okoń morski z koprem włoskim, bakłażanem i pomidorami w La Rotisserie

La Rotisserie Okoń morski

La Rotisserie: Grillowany okoń morski z koprem włoskim, bakłażanem i pomidorami

Za idealną chrupkość skórki okonia morskiego i genialny ‘abstrakt’ z pomidora

Karmazyn z cytrusami i cykorią w Akademii

Akademia Karmazyn z cytrusami i cykorią

Akademia: Karmazyn z cytrusami i cykorią

Za karmazyna, którego nieczęsto można spotkać w warszawskich restauracjach i cytrynę w siatce : )

Desery

Tu się na chwilę zatrzymam. Desery wybrałam tylko dwa. I to z dwóch różnych bajek – jeden bardzo kreatywny, drugi niezwykle prosty, ale mistrzowsko wykonany. Niestety na tym polu większość restauracji prezentuje się słabo, o czym pisałam w tekście Co z tymi deserami. Życzyłabym sobie, by w kolejnym kwartale znakomitych deserów było tyle, bym miała problem z wyborem trzech najlepszych.

Mus czekoladowy z herbatą Earl Gray, malinami i bobem tonka w La Rotisserie

La Rotisserie Paweł Oszczyk_Mus czekoladowy z herbatą Earl Gray malinami i bobem Tonka

La Rotisserie: Mus czekoladowy z herbatą Earl Gray, malinami i bobem tonka

Za kreatywność w deserach, korzystanie z takiego samego procesu ich wymyślania, jak przy innych daniach oraz za bób tonka, który nazywa się równie niesamowicie jak pachnie i smakuje.

Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną w Basico

Basico Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną

Basico: Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną

Za prostotę, domowość, prawdziwość tego deseru i nauczenie kelnera, by na pytanie gości ‘jaka jest ta beza’ odpowiadał ‘chrupka z zewnątrz, ciągnąca w środku’

Drugi kwartał, jak widzicie został bezdyskusyjnie zdominowany przez La Rotisserie. Restaurację tę odwiedziłam dwukrotnie i praktycznie każde danie mogłoby się pojawić w każdej powyższej kategorii. W tym kwartale najbardziej smakowały mi przystawki, a Pastrami z kaczki czasami śni mi się czasem po nocach. W trzecim kwartale życzę sobie trochę więcej czasu, żeby skrupulatniej opisywać każdą wizytę i móc przeprowadzić kilka Frozmów. Od szefów kuchni można się nauczyć rzeczy niezwykłych, nawet jeśli się nie gotuje. Już od jutra zaczynamy nowy kwartał. Zapraszam do śledzenia Frobloga tu i na Facebookowym fanpage’u, gdzie zwykle publikuję więcej zdjęć.

1 komentarz

  1. Kaja Stenimi pisze

    Ja jednak pozostaje przy mojej ulubionej kuchni japońskiej, a dokładnie jesli juz wybieram to na Starówce Tekeda Sushi. I chyba bedzie tak przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *