Rankingi, Restauracje
Skomentuj

Najlepsze dania w pierwszym kwartale 2013

Casa Pablo Confit prosię z Segovii

Mój cykliczny wybór Hitów kwartału zawsze jest trudny, w tym kwartale jednak niebywale podniosłam sama sobie poprzeczkę. W ciągu trzech ostatnich miesięcy odwiedziłam bodajże wszystkie restauracje z najwyższej półki w Warszawie. Byłam w Nolicie, w Tamce 43 i w Atelier Amaro. Na szczęście opis ostatniego przesunęłam na następny kwartał. Odkryłam dwa zupełnie nowe miejsca Signature i Winosferę, które okazały się serwować kuchnię bardzo wyszukaną i aspirującą do grona najlepszych. Dziś podsumowuję najlepsze dania w pierwszym kwartale 2013.

W kategorii Deserów ciągle najmniejsza konkurencja. Niestety restauracje, nawet niektóre z najwyższej półki, desery traktują po macoszemu. Na szczęście nie wszystkie. Największą wojnę stoczyłam sama z sobą przy wyborze starterów. Piekłem było wybrać tylko trzy. Praktycznie wszystkie wymienione we wstępie restauracje oferują znakomite propozycje w tej kategorii. O włos była Winosfera ze swoim Ozorem cielęcym z kremowym chrzanem i chrupiącą grasicą, równie blisko Signature z Tatarem z sarny z tatarem z kasztanów i suszonej śliwki, glazurą z czerwonej porzeczki, truflową oliwą. Ale ostatecznie oto moja pierwsza trójka.

Najlepsze przystawki

Zapiekana ricotta nadziewana truflami z sosem na bazie sera pecorino posypana płatkami świeżych trufli w restauracji Delizia

Delizia Zapiekana ricotta nadziewana truflami z sosem na bazie sera pecorino posypana płatkami świeżych trufli

Delizia: Zapiekana ricotta nadziewana truflami z sosem na bazie sera pecorino posypana płatkami świeżych trufli

Za konsekwentne pogłębianie mojej miłości do trufli i kolejną ich odsłonę w wersji nie do podrobienia.

 

Foie gras marynowana w porto, sorbet z aronii, domowy brioche w restauracji NOLITA

Foie gras marynowana w porto, sorbet z aronii, domowy brioche w restauracji w NOLITA

NOLITA: Foie gras marynowana w porto, sorbet z aronii, domowy brioche w restauracji

Za szacunek do foie gras, niespotykany domowej roboty sorbet z aronii i mistrzostwo smaków.

 

Łopatka cielęca z dynią i żurawiną w restauracji Tamka 43

Łopatka cielęca z dynią i żurawiną w restauracji Tamka 43

Tamka 43: Łopatka cielęca z dynią i żurawiną w restauracji

Za zabawę kolorów na talerzu, najbardziej miękką łopatkę cielęcą w moim życiu.

 

Najlepsze Dania główne

Antrykot wołowy z marchewką i puree truflowym w restauracji Tamka 43

Antrykot wołowy z marchewką i puree truflowym w restauracji Tamka 43

Tamka 43: Antrykot wołowy z marchewką i puree truflowym

Za czarne jak smoła puree truflowe i genialny kontrast pomiędzy miękkością antrykotu a chrupkością marchewek.

 

Confit prosięcia z Segovii długo gotowane w niskiej temperaturze podane z puree z jabłek i ziemniakami w hiszpańskim wiejskim stylu w restauracji Casa Pablo

Confit prosięcia z Segovii długo gotowane w niskiej temperaturze podane z puree z jabłek i ziemniakami w hiszpańskim wiejskim stylu w restauracji Casa Pablo

Casa Pablo: Confit prosięcia z Segovii długo gotowane w niskiej temperaturze podane z puree z jabłek i ziemniakami w hiszpańskim wiejskim stylu

Za wprowadzenie do Warszawy słynnego prosięcia z Segovii.

 

Pieczony zad jagnięcy, topinambur, zieloną fasolę z szalotką, sos madeira w restauracji Winosfera

Pieczony zad jagnięcy, topinambur, zieloną fasolę z szalotką, sos madeira w restauracji Winosfera

Winosfera: Pieczony zad jagnięcy, topinambur, zieloną fasolę z szalotką, sos madeira

Za obowiązkową różowość mięsa i aromatyczny sos madeira

 

Najlepsze Desery

Mus czekoladowy z yuzu, puder czekoladowo orzechowy, sos z białej czekolady w restauracji NOLITA

Mus czekoladowy z yuzu, puder czekoladowo orzechowy, sos z białej czekolady w restauracji NOLITA

NOLITA: Mus czekoladowy z yuzu, puder czekoladowo orzechowy, sos z białej czekolady

Za przepiękną ekspozycję i dowcip z mikro- wybuchami peta zeta.

 

Ciepła czekolada z galaretką żurawinową w restauracji Tamka 43

Ciepła czekolada z galaretką żurawinową w restauracji Tamka 43

Tamka 43: Ciepła czekolada z galaretką żurawinową

Za kwintesencję czekolady.

 

Tarta pralinkowa z musem mascarpone i truskawkami w restauracji Signature

Signature Tarta pralinkowa

Signature: Tarta pralinkowa z musem mascarpone i truskawkami

Za dbałość o szczegóły i stworzenie małego dzieła sztuki zarówno w sferze wizualnej jak i smakowej.

Pierwszy kwartał tego roku był dla mnie niezwykle intensywny. Nie tylko zmieniłam platformę blogowania, ale też wprowadziłam wiele więcej opisów wrażeń z dziedziny kultury, szczególnie filmów. Tak już zostanie. W drugi kwartał wchodzę z dziewięcioma zaległymi opisami i nieustającym poczuciem niedoczasu. Mam w planie logo Frobloga i kilka bardziej przekrojowych postów. Chciałabym też wrócić do Frozmów, bo bardzo mi ich brakuje. Jeśli macie sugestie, o czym chcielibyście przeczytać na Froblogu, zapraszam do dyskusji – jak zwykle w komentarzach poniżej i na fanpage’u Frobloga na FB.