Kolejny intensywny kwartał za mną. Odwiedziłam i opisałam w tym kwartale 45 przeróżnych miejsc. Do przystawek, dań głównych i deserów, powinnam jeszcze dorzucić śniadania, ale może wprowadzę tę kategorię od przyszłego roku. Tym razem najmocniejsza konkurencja miała miejsce pomiędzy przystawkami. Zobaczcie, jakie dania i w jakich restauracjach najbardziej mi smakowały w trzecim kwartale tego roku.
Hity Trzeciego Kwartału 2012: Przystawki
– Ceviche z pomidorów w Słonym
Za świetną wegetariańską wariację nt. ceviche, za intensywne smaki i fajny pomysł
– Crostini z rillet z kaczki z Alewino.pl
Za ciekawe pomysły w kuchni i świetne zrozumienie idei przekąsek do wina
– Pieczona papryka faszerowana serem serwowana na rukoli z oliwą czosnkową w restauracji Papalina
Za doskonałą prostotę, za idealną proporcję pomiędzy papryką pieczoną, czosnkiem i serem
Hity Trzeciego Kwartału 2012: Dania główne
– Paella z owocami morza i rybami w Mar y Sol
Za dobre wykonanie niełatwej roboty, za obfitość owoców morza i ogólnie – za wieloletnią wierność kuchni hiszpańskiej
– Kociołek Shabu Shabu w Shabu Shabu Gorące Kociołki
Za stworzenie możliwości dobrej zabawy z jedzeniem w roli głównej
– Świeżą makrelę z patelni z warzywnym spaghetti i sosem z zielonych oliwek z melisą cytrynową w Jung und Lecker
Za rybę doskonałą i równie udane dodatki
Hity Trzeciego Kwartału 2012: Desery
– Mus z białej czekolady ze słodkim sosem z musztardy Dijon w Jung und Lecker
Za odwagę połączeń składników w świecie nudnych, wszędzie indziej powtarzanych deserów
– Torta Caprese w Da Aldo
Za odnalezienie pysznego, nie zużytego standardu kuchni włoskiej
– Torrijas w Casa Pablo
Za przybliżanie hiszpańskiej tradycji w Polsce
Wygląda na to, że na prowadzenie wysunęła się winiarnia Jung&Lecker umieszczając swoje dania w dwóch kategoriach. Po podsumowanie drugiego kwartału zapraszam tutaj. A od jutra po kolejne opisy wrażeń z wizyt w restauracjach. Zapraszam na fanpage Frobloga na Facebooku po kolejne wiadomości i zdjęcia. Za kwartał podsumuję cały rok. To dopiero będzie trudne.