Rankingi, Restauracje
Skomentuj

Najlepsze dania w trzecim kwartale 2012

Kolejny intensywny kwartał za mną. Odwiedziłam i opisałam w tym kwartale 45 przeróżnych miejsc. Do przystawek, dań głównych i deserów, powinnam jeszcze dorzucić śniadania, ale może wprowadzę tę kategorię od przyszłego roku. Tym razem najmocniejsza konkurencja miała miejsce pomiędzy przystawkami. Zobaczcie, jakie dania i w jakich restauracjach najbardziej mi smakowały w trzecim kwartale tego roku.

Hity Trzeciego Kwartału 2012: Przystawki

– Ceviche z pomidorów w Słonym

Za świetną wegetariańską wariację nt. ceviche, za intensywne smaki i fajny pomysł

– Crostini z rillet z kaczki z Alewino.pl

Za ciekawe pomysły w kuchni i świetne zrozumienie idei przekąsek do wina

– Pieczona papryka faszerowana serem serwowana na rukoli z oliwą czosnkową w restauracji Papalina

Za doskonałą prostotę, za idealną proporcję pomiędzy papryką pieczoną, czosnkiem i serem

Hity Trzeciego Kwartału 2012: Dania główne

– Paella z owocami morza i rybami w Mar y Sol

Za dobre wykonanie niełatwej roboty, za obfitość owoców morza i ogólnie – za wieloletnią wierność kuchni hiszpańskiej

– Kociołek Shabu Shabu w Shabu Shabu Gorące Kociołki

Za stworzenie możliwości dobrej zabawy z jedzeniem w roli głównej

– Świeżą makrelę z patelni z warzywnym spaghetti i sosem z zielonych oliwek z melisą cytrynową w Jung und Lecker

Za rybę doskonałą i równie udane dodatki

Hity Trzeciego Kwartału 2012: Desery

– Mus z białej czekolady ze słodkim sosem z musztardy Dijon w Jung und Lecker

Za odwagę połączeń składników w świecie nudnych, wszędzie indziej powtarzanych deserów

– Torta Caprese w Da Aldo

Za odnalezienie pysznego, nie zużytego standardu kuchni włoskiej

– Torrijas w Casa Pablo

Za przybliżanie hiszpańskiej tradycji w Polsce

Wygląda na to, że na prowadzenie wysunęła się winiarnia Jung&Lecker umieszczając swoje dania w dwóch kategoriach. Po podsumowanie drugiego kwartału zapraszam tutaj. A od jutra po kolejne opisy wrażeń z wizyt w restauracjach. Zapraszam na fanpage Frobloga na Facebooku po kolejne wiadomości i zdjęcia. Za kwartał podsumuję cały rok. To dopiero będzie trudne.