Rankingi, Restauracje
Skomentuj

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015

Jeszcze chyba nigdy tak bardzo nie opóźniłam żadnego wpisu. Wiosna się skończyła 20 czerwca, ale zajmowałam się innymi ważnymi sprawami. Ostatnio było o tym, co mi nie smakuje. Dzisiaj więc o tym, co smakowało mi najbardziej. Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015.  Poniżej moje podsumowanie wiosennych hitów. Brałam pod uwagę tylko swoje wiosenne wizyty. Wszystkie miejsca, które odwiedziłam po 20 czerwca, będę podsumowywać w kolejnym – letnim zestawieniu. Jaj zwykle wybrałam po trzy dania w kategoriach Przystawka, Danie główne i Deser. Zapraszam.

Przystawka

Trzy najlepsze dania w tej kategorii to:

Lekko wędzony łosoś, mus chrzanowy, ikra z łososia w Le Victoria Brasserie Moderne

Wróciłam do Brasserie Moderne na to danie i kilka innych, było równie świetnie. To bardzo dobra restauracja. Szef kuchni naprawdę wie tutaj, co robi. Poza tym jest to miejsce z absolutnie fantastyczną obsługą. Warto to podkreślić, bo spotkamy tu ludzi, którzy po prostu zajmują się obsługą klienta. Nie sezonowo, nie wakacyjnie, ale taki mają zawód. Doceniam.

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Brasserie Moderne Wędzony łosoś

Le Victoria Brasserie Moderne: Lekko wędzony łosoś, mus chrzanowy, ikra z łososia

Sałatka z grillowanych szparagów w sosnowym sosie z listkami świeżych ziół i wędzoną Rittą w Opasłym Tomie

Szparagi muszą się znaleźć w hitach wiosny, nie ma innej możliwości, zwłaszcza szparagi w wydaniu Agaty Wojdy. Piękne smaki. W obecnej letniej karcie ta sałatka występuje z kwiatami cukinii. Nie mogę doczekać, żeby jej skosztować.

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Opasły Tom Sałatka ze szparagów

Opasły Tom: Sałatka z grillowanych szparagów w sosnowym sosie z listkami świeżych ziół i wędzoną Rittą

Łosoś / fenkuł / pomarańcza w Tapage

Tapage to dla mnie duże odkrycie. Szkoda, że ostatecznie nie przyjął się pomysł podawania wyłącznie małych form, ale to nic. Tapage, do którego wróciłam ponownie, karmi dobrze.

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Tapage Łosoś fenkuł pomarańcza

Tapage: Łosoś / fenkuł / pomarańcza

Dania główne

Po dwa z trzech najlepszych dań wiosny musiałam wyjechać poza Warszawę.

Kotleciki jagnięce z kaszą gryczaną na kawie zbożowej, sosem borówkowo – czekoladowym i młodą marchewką w La Bla Bla

To była ciekawa wizyta i ciekawe podano mi jedzenie. Do La Blabla trzeba będzie koniecznie wrócić i sprawdzić jak sobie radzą.

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 La Bla Bla Kotleciki jagnięce z kaszą gryczaną i sosem borówkowo czekoladowym

La Bla Bla: Kotleciki jagnięce z kaszą gryczaną na kawie zbożowej, sosem borówkowo – czekoladowym i młodą marchewką


Halibut / Soliród / Ślimaki / Pietruszka w Staromiejskiej 13 w Katowicach

Marcin Czubak z zespołem zaprezentował mi świetną kuchnię. Takiego miejsca Katowice potrzebują. Gratulacje!

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Staromiejska 13 Halibut

Staromiejska 13: Halibut / Soliród / Ślimaki / Pietruszka

Turbot / kapusta / beurre blanc w Wodna Wieża Steampunk

Kolacja na cztery ręce Roberta Trzópka i Dominika Duraja z Wodnej Wieży na długo pozostanie mi w pamięci, podobnie jak samo miejsce. To danie smakowało mi najbardziej.

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Wodna Wieża Turbot

Wodna Wieża Steampunk: Turbot / kapusta / beurre blanc

Desery

Z deserami – jak wiadomo – nie jest najlepiej. W większości miejsc powtarzają się te same, znane od lat i mało smaczne formy. Dlatego ta kategoria jest dla mnie szczególnie ważna. Poniżej wygrani – każdy z innej bajki.

Suflet Grand Marnier w Bistro de Paris

Czasem się zastanawiam, czy Michel Moran jest jedyną osobą w tym mieście, która pamięta, jak wygląda prawdziwy suflet i nie myli go z fondantem. Pewnie nie, ale warto o tym miejscu przypominać i warto tam jeść.

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Bistro de Paris Suflet Grand Marnier

Bistro de Paris: Suflet Grand Marnier

Czekolada / Tonka / Truskawka w Kaskrut

Pod kulinarnymi rządami Piotra Ceranowicza Kaskrut na nowo błyszczy. Ten deser idealnie trafił w moje uwielbienie do truskawek, czekolady i tonki. Trzy składniki trzy hity. Czego chcieć więcej?

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Kaskrut Czekolada Tonka Truskawka

Kaskrut: Czekolada / Tonka / Truskawka

Grzyby / owoce lasu w Wodna Wieża Steampunk

Ponownie wracam do kolacji Roberta Trzópka i Dominika Duraja. Deser był zwieńczeniem całego menu degustacyjnego. Świetną kropką postawioną nad i. Również dlatego, że cała kolacja była budowana na stosunkowo prostych kompozycjach, a ten deser był pokazówką na temat „potrafimy też skomplikować”. Brawa za takie podejście.

Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015 Wodna Wieża Grzyby

Wodna Wieża Steampunk: Grzyby / owoce lasu

To była smaczna wiosna. O złych daniach nie chcę pamiętać. Podsumowanie jest mieszanką wizyt w miejscach nowych i tych istniejących od lat. A co Was najbardziej interesowało? Wiosną najczęściej czytaliście moje zestawienie Najbardziej obleganych restauracji w Warszawie, relację z Tapage i z SAM Bajgle. Tymczasem sezon letni zaczął się przepysznie wizytą w Porkowni i Soul Kitchen Bistro, ale o tym zapewne w podsumowaniu na koniec lata. Obiecuję większą punktualność.

Po więcej zdjęć nieustająco zapraszam na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *