Jeszcze chyba nigdy tak bardzo nie opóźniłam żadnego wpisu. Wiosna się skończyła 20 czerwca, ale zajmowałam się innymi ważnymi sprawami. Ostatnio było o tym, co mi nie smakuje. Dzisiaj więc o tym, co smakowało mi najbardziej. Najlepsze dania sezonu wiosennego 2015. Poniżej moje podsumowanie wiosennych hitów. Brałam pod uwagę tylko swoje wiosenne wizyty. Wszystkie miejsca, które odwiedziłam po 20 czerwca, będę podsumowywać w kolejnym – letnim zestawieniu. Jaj zwykle wybrałam po trzy dania w kategoriach Przystawka, Danie główne i Deser. Zapraszam.
Przystawka
Trzy najlepsze dania w tej kategorii to:
Lekko wędzony łosoś, mus chrzanowy, ikra z łososia w Le Victoria Brasserie Moderne
Wróciłam do Brasserie Moderne na to danie i kilka innych, było równie świetnie. To bardzo dobra restauracja. Szef kuchni naprawdę wie tutaj, co robi. Poza tym jest to miejsce z absolutnie fantastyczną obsługą. Warto to podkreślić, bo spotkamy tu ludzi, którzy po prostu zajmują się obsługą klienta. Nie sezonowo, nie wakacyjnie, ale taki mają zawód. Doceniam.
Sałatka z grillowanych szparagów w sosnowym sosie z listkami świeżych ziół i wędzoną Rittą w Opasłym Tomie
Szparagi muszą się znaleźć w hitach wiosny, nie ma innej możliwości, zwłaszcza szparagi w wydaniu Agaty Wojdy. Piękne smaki. W obecnej letniej karcie ta sałatka występuje z kwiatami cukinii. Nie mogę doczekać, żeby jej skosztować.
Łosoś / fenkuł / pomarańcza w Tapage
Tapage to dla mnie duże odkrycie. Szkoda, że ostatecznie nie przyjął się pomysł podawania wyłącznie małych form, ale to nic. Tapage, do którego wróciłam ponownie, karmi dobrze.
Dania główne
Po dwa z trzech najlepszych dań wiosny musiałam wyjechać poza Warszawę.
Kotleciki jagnięce z kaszą gryczaną na kawie zbożowej, sosem borówkowo – czekoladowym i młodą marchewką w La Bla Bla
To była ciekawa wizyta i ciekawe podano mi jedzenie. Do La Blabla trzeba będzie koniecznie wrócić i sprawdzić jak sobie radzą.
Halibut / Soliród / Ślimaki / Pietruszka w Staromiejskiej 13 w Katowicach
Marcin Czubak z zespołem zaprezentował mi świetną kuchnię. Takiego miejsca Katowice potrzebują. Gratulacje!
Turbot / kapusta / beurre blanc w Wodna Wieża Steampunk
Kolacja na cztery ręce Roberta Trzópka i Dominika Duraja z Wodnej Wieży na długo pozostanie mi w pamięci, podobnie jak samo miejsce. To danie smakowało mi najbardziej.
Desery
Z deserami – jak wiadomo – nie jest najlepiej. W większości miejsc powtarzają się te same, znane od lat i mało smaczne formy. Dlatego ta kategoria jest dla mnie szczególnie ważna. Poniżej wygrani – każdy z innej bajki.
Suflet Grand Marnier w Bistro de Paris
Czasem się zastanawiam, czy Michel Moran jest jedyną osobą w tym mieście, która pamięta, jak wygląda prawdziwy suflet i nie myli go z fondantem. Pewnie nie, ale warto o tym miejscu przypominać i warto tam jeść.
Czekolada / Tonka / Truskawka w Kaskrut
Pod kulinarnymi rządami Piotra Ceranowicza Kaskrut na nowo błyszczy. Ten deser idealnie trafił w moje uwielbienie do truskawek, czekolady i tonki. Trzy składniki trzy hity. Czego chcieć więcej?
Grzyby / owoce lasu w Wodna Wieża Steampunk
Ponownie wracam do kolacji Roberta Trzópka i Dominika Duraja. Deser był zwieńczeniem całego menu degustacyjnego. Świetną kropką postawioną nad i. Również dlatego, że cała kolacja była budowana na stosunkowo prostych kompozycjach, a ten deser był pokazówką na temat „potrafimy też skomplikować”. Brawa za takie podejście.
To była smaczna wiosna. O złych daniach nie chcę pamiętać. Podsumowanie jest mieszanką wizyt w miejscach nowych i tych istniejących od lat. A co Was najbardziej interesowało? Wiosną najczęściej czytaliście moje zestawienie Najbardziej obleganych restauracji w Warszawie, relację z Tapage i z SAM Bajgle. Tymczasem sezon letni zaczął się przepysznie wizytą w Porkowni i Soul Kitchen Bistro, ale o tym zapewne w podsumowaniu na koniec lata. Obiecuję większą punktualność.
Po więcej zdjęć nieustająco zapraszam na fanpage, Google+ i Instagram Frobloga. Zachęcam też do prenumerowania newslettera Frobloga. Co tydzień w piątek wysyłam podsumowanie moich relacji. Wystarczy podać swój adres e-mailowy tutaj: